Благодарим на доц. Георги Бърдаров, експерт по демография, зам.-декан на Геолого-географския факултет в СУ ,,Св. Климент Охридски" и писател, който ни отдели време, за да поговорим относно раждаемостта и демографската прогноза за България. Какво ни сподели той по темата, ще разберете в следващите редове.

Демографската ситуация в реално време е…

Тревожна, но в никакъв случай апокалиптична или необратима. Да, нещата са зле, но не съм съгласен с прогнозата, че България ще изчезне. Не е вярно, че раждаемостта у нас е ниска. В държавата всичко се гледа само от днешна гледна точка. Фокусът е върху раждаемостта и се смята, че това е основният проблем на демографската ситуация в страната ни. Но раждаемостта в България е абсолютно нормална за европейска държава на този етап от своето развитие. По коефициента на раждаемост сме в средата на статистиката за Европа. За сравнение – у нас е 9 промила, а в Европа най-ниската е 7,6 промила в Италия, а най-високата е 12,9 в Ирландия.

Демографските проблеми в България са два. Първият е изключително високата обща смъртност. Ние сме на първо място в цяла Европа с 15,5 промила. Има общини, в които надхвърля 30 промила, а това е присъщо за райони, които се намират във военен конфликт или са поразени от пандемия, например някои райони в Африка или Азия.

Вторият е непрекъснато намаляващият контингент детеродно население. От 10–15 години насам в България има стабилна раждаемост. Всяка година обаче се раждат все по-малко бебета, защото в момента в детеродна възраст влиза поколението, родено между 1995 и 2000 година, когато  страната ни е в пика на демографската криза. Много хора, които тогава станаха родители, емигрираха, затова към момента техните наследници не са тук, населението е застаряващо, а детеродният контингент население е все по-малък.

Решението

Първата крачка за справянето с демографската криза е младите хора, които са още в България, да пожелаят да останат.

Втората стъпка е онези, които са заминали, да се върнат. Също и комплекс от фактори, които трябва да се променят. Най-обобщено – ако се промени социалната и икономическа среда в България, демографията абсолютно сама ще се оправи. Ще конкретизирам три неща като най-важни:

  • Образователната система. Необходимо е да бъде адекватна на съвременния свят, технологиите и пазара на труда.
  • Реализацията. Младите хора да имат възможност да се развиват и да бъдат мотивирани да останат в страната.
  • Повишаване на доходите.

Тази триада – образование, реализация, доходи, може да даде началния тласък за задържането на младото населен

Кампанията на ДНК - „Направи го сега"

ДНК ме поканиха и приех да се включа в кампанията, която насърчава всички мъже и жени във фертилна възраст да помислят относно създаването на нов живот с голямо удоволствие. Моята теза е, че през 21-ви век битката при развитите общества вече няма да бъде за територия, а за едно основно нещо: човешки капитал – млад, образован и квалифициран. Това може да се случи по два начина: раждаемост и имиграция. ДНК работи и в двете посоки – да стимулира раждаемостта в България чрез рекламна кампания, но и с конкретни финансови средства. 20 от записалите се двойки в кампанията ще имат възможността на лотариен принцип да получат най-важните принадлежности, необходими за детето през първата година от живота му. Това е сериозна финансова помощ. А от тази година ще стартира и платформата Bulgaria wants you на ДНК, насочена към центровете на концентрация на българите в чужбина; традиционни български общности; български емигрантски подгрупи – работници, студенти, учени, мениджъри, жени, малки и средни предприемачи; роднини и близки на българи в чужбина; чужденци от ЕС, които имат желание да работят и живеят в България.

Разговора проведе Виржиния Николова