1. Бременността не лекува ендометриозата. Тя може да доведе до временно облекчаване на симптомите, но не и до окончателно излекуване.

2. Отлагането на бременността не води до развиване на болестта, т.е. – нямате ендометриоза, защото не сте родили докато сте били на 20 години.

3. Хистеректомията (оперативното премахване на матката) не е лек за ендометриозата. Ако някой се опитва да ви убеди в противното, потърсете второ мнение.

4. Истината е, че ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на тази във вътрешността на матката (ендометриумът) се среща извън нея. Най-често – в областта на таза.

5. Ендометриозата е трудна за диагностициране. Единственият начин за поставяне на диагноза е чрез извършване на лапароскопска операция от обучен специалист, който знае какво точно търси. Поради затрудненията при поставяне на диагнозата, както и заради повсеместна липса на информация, често има голямо забавяне между първоначалното посещение при лекаря и поставянето на диагнозата (средно около 8,5 години, но може да се стигне и до 12 години  /б. а. или повече/). Не си губете времето с лекари, които нямат информация за заболяването, а потърсете специалист.

6. Ендометриозата не е свързана само с болезнена менструация и безплодие. Други нейни симптоми включват болезнена овулация, болка по време на и след полов акт, необичайно менструално кървене, хронична тазова болка и умора.

Прочетете цялата статия в сайта на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве"