След малко повече от месец предстои започването на новата учебна година. Много родители на деца, особено на тези, които за първи път ще посещават детската ясла или градина, са притеснени заради честите боледувания на детето, с които вероятно ще се сблъскат. Защо малчуганите боледуват толкова много, когато тръгват на детско заведение, как да ги подготвим преди тази нова за тях стъпка в живота им, за да се адаптират по-бързо и лесно? Потърсихме мнението на д-р Красимира Косева, педиатър и общопрактикуващ лекар в ДКЦ „Вита” гр. София.

В действителност децата, които тръгват за първи път на детска ясла или градина, боледуват по-често през първите 1-2 години. Причините са няколко. До този момент те са били в една определена среда, която е доста затворена. Контактите им са се ограничавали до тези със семейството и няколко близки приятели. Съответно детето няма достатъчния имунен опит. В яслата или градината изведнъж то влиза в контакт с много други дечица, изобилието от вируси и бактерии е голямо, а това е предпоставка за разболяване.

От друга страна, стресът от тръгването на детско заведение оказва огромно въздействие. Отивайки там, детето попада в нова среда, в нова обстановка, с нови хора, с нови играчки, нов начин на хранене, нов дневен режим. Плюс раздялата със семейството, с познатите неща. Това би било стрес за абсолютно всеки организъм. Дори един възрастен човек, отивайки на нова работа, по един или друг начин се чувства стресиран. И ако детето има голяма привързаност към майката, тази раздяла е изключителен стрес за него.

Затова е добре да се започне подготовка по-отрано. Едната е в чисто психо-емоционален план. Дори говоренето, че ще отиде на ново място, където ще се запознае с нови деца, ще има нови играчки, че мама трябва да тръгне на работа, за да има възможност да му носи повече неща. Дори такова представяне на ситуацията ще му действа успокояващо. И, разбира се, трябва на всяка цена да се обясни на детето, че мама отива на работа, но еди-кога-си ще се върне и то пак ще се прибере вкъщи. В никакъв случай детето не трябва да се чувства изоставено и да се страхува, че повече няма да си дойде у дома.

Голяма грешка, която много родители правят в този период от живота на детето, е използването на заплахата: „Ако не слушаш, отиваш на детска градина”. Не може да обяснявате на детето как едва ли не го наказвате с изпращането му в детското заведение и след това да очаквате то да ходи с желание и ентусиазъм.

Другата много важна част от подготовката за тръгване на ясла или градина е имунопрофилактиката. Много подходящо за тази цел е хомеопатичното лекарство Имунокинд. То съдържа цели 3 калциеви съставки, които са толкова важни в ранна възраст, и серен йодид. Благодарение на тях Имунокинд подпомага имунната система в периода на нейното съзряване, усилва защитните механизми срещу честите за детската възраст респираторни инфекции и улеснява процеса на оздравяване.

Той е изключително лесен за употреба, плюс това вкусът е много приятен. Ако профилактиката с Имунокинд започне в началото на август, предполагайки, че детето ще тръгне през септември на детска градина, ефектът ще бъде голям. Препоръчително е поне още 2 месеца след това да се дава, т.е. да е налице профилактика в продължение на около 3 месеца с 3 пъти по 1 табл. Имунокинд на ден.

Някои родители се притесняват как точно ще разпределят трите приема. Не е никакъв проблем сутрин да се даде една таблетка, вторият прием да бъде след връщане от детската градина, а третият -  вечер преди лягане.

А когато наближи грипният сезон, месец преди това препоръчвам да се започне профилактика и с Инфлуцид. Той засилва имунитета и предпазва от разболяване. А ако организмът все пак се срещне с грипни, парагрипни и всякакви други характерни за този сезон вируси, се справя по-лесно с тях. Профилактичният прием включва отново 3 пъти по 1 табл. на ден в продължение на месец, като ефектът е около 3 месеца.