Периодът на бременност е уникален за всяка жена. Докато е бременна, жената преживява трансформация, която ще я промени изцяло – далеч не само физически. Много жени посещават училище за бъдещи родители, общуват с други раждали жени, имат подкрепата на партньорите и семейството си и активно се подготвят за тази трансформация.

Но сблъсъкът с първите трудности, раждането, осъзнаването на отговорността, която носят за бебето, цялостната промяна на ежедневието, липсата на сън, кърменето и възстановяването след раждането поставят сериозни изпитания пред жените. Често този сакрален период, вместо да носи предимно радост и щастие, се превръща в период на постоянна тревожност, страхове, стрес, недоспиване, изтощение и емоционална нестабилност. Не са рядкост и бременните с паник атаки, както и активно работещите бременни до последно преди раждането.

Каквато и да е ситуацията, стресът е крайно нежелателен, защото влече след себе си плеяда от проблеми. И разбира се, може да усложни нормалното протичане на бременността и възстановителния период. Последните клинични изследвания показват ясна връзка между психологическия стрес и намаляването на синтеза на имуноглобулин А в кърмата. Това дава основание да се смята, че майчиното здраве продължава да влияе на здравето на бебето дори след раждането му.

Ето защо е от изключително значение да се говори за емоционалните дисбаланси и стрес, които преживява жената по време на бременност, да се работи за превенция и активна емоционална и психологическа подкрепа на жените, с особен фокус периода след раждането. Неглижирането на проблемите може да постави в риск здравето на майката и оптималното развитие на бебето й.

В същото време природата има отличен арсенал от доказани натурални решения, които могат да бъдат използвани с успех за намаляване на тревожността, черните мисли, стреса и емоционалните дисбаланси при бременните жени и в периода след раждането.

Етеричните масла предоставят изключително добро и бързо решение за лошото настроение и тревожните мисли. Това се дължи на механизма им на въздействие при хората и директната връзка на обонятелните луковици с мозъка – диригента на емоционалния оркестър. Етеричните масла имат способността да активират и въздействат на лимбичната система, която отговаря за поведението и емоционалните реакции, както и за паметта и спомените. Ето защо тези масла са в състояние да взаимодействат директно с мозъка, а чрез него върху значителна част от психофизиологичните процеси в тялото.

И ако все още не сте убедени, ще споделя още малко данни. Знаете ли, че обонянието ни участва и засяга около 75% от всички емоции, които изпитваме ежедневно? А че хората могат да разпознаят около 10 000 различни аромата?! Способността на човека да запомни нещо е 100 пъти по висока, ако той усети аромата му, отколкото ако го види или докосне. Още по-невероятно е, че човек може да разпознае даден аромат дори след 1 година с точност до 65%. Знаете ли колко бързо реагира мозъкът на ароматите? 20 секунди. 20 секунди са нужни на мозъка, за да разпознае даден аромат и да реагира.

Ето защо моето лично мнение е, че етеричните масла не просто могат да влияят върху емоциите. Те могат да създават емоции и да променят настроението. Този ефект често се използва в маркетинга и дори има обособен отделен клон, наречен Scent Marketing.

Етерични масла при стрес, тревожност и емоционални дисбаланси ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

По време на бременността чувствителността на обонянието на жените се променя, често се появява непоносимост към дадени аромати, както и обратното – появява се странно привличане към нови, различни аромати. Затова, преди да изберете етерично масло, необходимо е да усетите аромата му. Той може да ви се стори различен.

Основните етерични масла с доказан ефект, които са подходящи за бременни жени, са бергамот, лавандула, лимон, нероли, лайка, петитгрейн, мандарина, див портокал, иланг-иланг и др.

Прилагат се в арома дифузер за етерични масла.

Бленд Сладки сънища (за дифузер през нощта)

10 капки лавандула

30 капки бергамот/петитгрейн

Етеричните масла се смесват заедно в шише от тъмно стъкло. 3–5 капки от сместа се накапват във водата в арома дифузера вечер преди лягане.

Бленд Прекрасен ден (за дифузер през деня)

20 капки див портокал

10 капки бергамот

3 капки иланг-иланг

Етеричните масла се смесват заедно в шише от тъмно стъкло. 3–5 капки от сместа се накапват във водата в арома дифузера през деня.

*Може да използвате и само едно от посочените масла или да направите свой собствен бленд от тях.

Локална употреба

Бленд Спокойна нощ

10 капки лайка

20 капки бергамот

5 капки лавандула

Бленд Щастлива мама

10 капки див портокал

10 капки нероли

3 капки майорана

Смесете всички етерични масла с 50 мл базово масло от фракциониран кокос или друго (жожоба, авокадо и т.н.) в шише от тъмно стъкло. Разклатете добре, за да се смесят маслата. Нанесете в областта на тила, слепоочията и стъпалата.

*Може да използвате което и да е от подходящите етерични масла, за да създадете свой собствен бленд за спокойна нощ. Доверете се на носа си.

Още предложения:

При раздразнителност и депресивни състояния – лавандула, петитгрейн, бергамот, нероли.

При безсъние – лавандула, лайка.

Етерични масла при стрес, тревожност и страхове ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕТО

Бленд по време на раждане (за арома дифузер)

20 капки див портокал

10 капки бергамот

5 капки тамян/римска лайка/хвойна

5 капки мента/спеърминт

Етеричните масла се смесват заедно в шише от тъмно стъкло.

Употреба в арома дифузер: 3–5 капки от етеричната смес се накапват във водата в арома дифузера.

Употреба в инхалер за нос: 8–10 капки от етеричната смес се накапват върху памучния тампон на инхалера за нос, затваря се и се вдишва от него при нужда.

Употреба с памучен тампон от длани: 1–2 капки от етеричната смес се накапват върху памучния тампон, поставя се в дланите и се вдишва дълбоко от аромата.

*Може да използвате и само едно от посочените масла или да направите свой собствен бленд от тях.

Бленд за обезболяване (за локална употреба)

5 капки лавандула

4 капки майорана

4 капки салвия (Clary Sage)/римска лайка

3 капки спеърминт

Добавете етеричните масла в 30–50 мл базово масло. Разклатете добре, за да се смесят добре маслата. Нанесете в областта на гърба и кръста с нежни поглаждащи движения.

Още предложения:

При страх от игли и убождане – роза, бергамот, хвойна.

Раздразнителност, забавяне на раждането – роза, лавандула.

Страх с напредване на раждането – жасмин, лавандула.

Дълго, изтощително раждане – див портокал, лимон, спеърминт.

Безсъние, тревожност – лавандула, мандарина, лайка.

Истерия, екстремна тревожност, паника – тамян, хвойна, спеърминт.

Депресивно състояние – жасмин, роза, лавандула, бергамот.

Етерични масла при стрес, тревожност и страхове СЛЕД РАЖДАНЕТО

Бленд Спокойна мама (за дифузер)

10 капки див портокал

5 капки див портокал

5 капки грейпфрут

5 капки хвойна

Етеричните масла се смесват заедно в шише от тъмно стъкло.

Употреба в арома дифузер: 3–5 капки от етеричната смес се накапват във водата в арома дифузера. Ако бебето спи в стаята на майката, този начин на употреба не се използва. Използвайте инхалер.

Употреба в инхалер за нос: 8–10 капки от етеричната смес се накапват върху памучния тампон на инхалера за нос, затваря се и се вдишва от него при нужда.

Бленд Спокойна мама (за локална употреба)

25 капки лавандула/роза/иланг-иланг

5 капки бергамот/лайка

Добавете етеричните масла в 30–50 мл базово масло. Разклатете добре, за да се смесят добре маслата. Нанесете в областта на тила, гърба и стъпалата. Не забравяйте да измиете добре ръцете след употреба.

ВАЖНО!

Преди да използвате етеричните масла по време на бременност, важно е да знаете, че не всички масла са подходящи в този период, както и че не всички масла са еднакви. Препоръчвам ви да се консултирате с лекар при всяко неразположение по време на бременността ви и с ароматерапевт, преди да решите кое етерично масло да използвате в конкретния случай. Информацията в тази статия не изключва и не заменя консултацията с лекар.

Препоръчвам ви да използвате само етерични масла, сертифицирани като терапевтичен клас (CPTG Certified Pure Therapeutic Grade®), за да сте сигурни в качеството и да получите желания ефект. В практиката ми аз използвам маслата на dōTERRA.

Tекст: Даниела Сечкова, ароматерапевт