Мъжете са силни, смели и безстрашни. Защо обаче голяма част от бъдещите татковци припадат, ако видят кръв, или не искат да присъстват на раждането заради гледката? Факт е, че природата е направила жените по-издръжливи. Когато става въпрос за кръв и болка, колкото и да не ви се вярва, нежният пол държи първенството по смелост. Все пак обаче, след като забременеете, през 9-те месеца със сигурност неприятното усещане тук и там ще ви спохожда почти през ден. Най-неприятни обаче са иглите. Кръвни тестове, а при някои дори и амниоцентеза... Колкото и да сте безстрашна, ако иглите ви притесняват, опитайте няколко техники за самоконтрол. На първо място си помислете, че досега любимият ви ще е припаднал при вида на огромните игли. Опитайте се да се разсеете, като си бъбрите непринудено с лаборантката, който седи до вас. Така мисълта ви няма да е заета с усещането за болка. Страданието се регистрира от най-външния слой на мозъчната кора. Ако се настроите положително и си представяте приятни картини, няма да почувствате как иглата влиза в кожата ви.
Дишането е много важно. Също както при раждането, опитайте се да вдишвате дълбоко. Това ще ви помогне да запазите самообладание, а тревогата ще се изпари.


Възможно е, след като са ви взели кръв, да ви прималее. Не се правете на героиня, а помолете да си полегнете. След няколко минути отново ще сте във форма.