Кога можете да започнете да играете с детето си? Да му подавате кубчетата и куклите, да рисувате картинки и да пеете песнички? Повечето бъдещи майки смятат, че ще се наложи да почакат поне няколко години преди малкото им съкровище да порасне достатъчно, за да реагира на техните шеги и закачки и да разбира какво се случва наоколо. Психологът Франц Велдман обаче не е на това мнение. През 1945 г. слага началото на нова наука – хаптономия, която има за цел да изгради неразривна връзка между майката, таткото и бебето още от утробата. Тя позволява да общувате и да играете с малкото човече дори през първите месеци на бременността.


Наименованието идва от гръцки – haptis, което значи чувство, усещане. Хаптономията е млада наука и все още се приема като част от психотерапията. В основата й са докосването и нежният контакт. Благодарение на тях връзките между семейството се заздравяват и се раждат любовта и хармонията. Специалистите, които практикуват хаптономията, подчертават, че бъдещите майки не могат да я практикуват сами. Задължително трябва да се включат и партньорите им.

Факт е, че през целия си живот човек търси нежност, любов и топлота, за да се почувства щастлив. Според Франц Велдман бебето може да получи всичко това още в утробата. Стига родителите да му предават своите позитивни чувства, малкото ще ги запомни дори и след раждането си и това ще повлияе съществено върху живота му след това. Онова, което се случва в корема на мама, остава като подсъзнателен спомен.

Погали ме, мамо
Започнете да общувате с бебето още през първите месеци, след като разберете за бременността. Досега повечето специалисти съветваха само да говорите на малкото човече. Хаптономията учи и да го докосвате. Важното е по време на “срещите” си задължително да присъства и бъдещият татко. Това са много интимни моменти, които не бива да се споделят с никой друг, дори и с вечно любопитните баби. Бъдещите родители трябва да докосват корема внимателно и с любов. Не е достатъчно само леко да го потупват. В основата на хаптономията са нежното погалване и лекият масаж. Важно също така е да не прекалявате. Малкото човече не бива да усети доминиращата роля на един от двамата родители. В повечето случаи това е майката, която изпитва чувство на собственост над корема си, а таткото се притеснява от допира. Оставете бебето да реагира свободно на докосванията ви. Играйте с него още докато е в утробата. Провокирайте го и то ще ви отговори с ритничета. Обикновено бебето отвръща на сигналите на родителите си изключително бързо. Бебетата обожават някой да им обръща внимание. В края на всеки сеанс майката трябва да постави ръце върху корема си, за да успокои малкото. Практикувайте хаптономията у дома и ще усетите как връзката между вас и бебето се засилва.

Врата към света
Нежните докосвания могат да ви помогнат и по време на раждането. Няма да изпитвате толкова болка, ако заедно с любимия масажирате корема си по време на контракциите. Бъдете уверени и спокойни, че всичко е наред. Чрез ръцете си ще предадете това чувство и на бебето, което поема своя път навън. По време на раждането вие отваряте вратата на малкото за света.

Соня Найденова
психолог