Списание “9 месеца” направи проучване сред 301 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

79% от бъдещите майки не купуват биохрани. Повечето от тях не са добре запознати с екологично чистите продукти и не знаят къде да ги търсят. За много тези плодове и зеленчуци са прекалено скъпи, а и не са убедени в качеството им. Други пък признават, че просто все още нямат изграден навик да търсят по-здравословни продукти. Все пак 21% редовно или често посягат към биопродуктите. Те смятат, че е много важно на трапезата им да има храни, които не са обработени с химикали.

89% от анкетираните се притесняват за качеството на храните, които купуват. Най-големите им опасения са за произхода и срока на годност. Много бъдещи майки не са сигурни какви химикали и консерванти има в продуктите и по какъв начин те се обработват. Друга тревога е, че на опаковката не винаги са посочени всички съставки. 11% от жените са убедени в качеството на продуктите и се доверяват напълно на това, което купуват от магазина.

62% от бременните биха платили по-скъпо за зеленчуци, плодове и мляко, ако са убедени, че са екологично чисти. Според тях това са основните храни, които присъстват на трапезата всекидневно, и те трябва да са с много добро качество. Други 11% биха отделили повече пари за бебешки биопюрета и сокове. Те са склонни да платят дори двойна цена, стига да се убедени, че храните, които дават на детето си, са чисти и без опасни консерванти и оцветители. Все пак има и такива (11%), които смятат, че не си заслужава да се харчат излишни пари за каквито и да са екологично чисти продукти.

84% от запитаните биха хранили детето си с биохрани, ако имат тази възможност. Някои от тях не са наясно къде и как могат да си купят биопюрета, други пък все още нямат достатъчно средства за това. Едва 16% са категорични, че бебешките биохрани не се различават от останалите и не си заслужава да им отделят внимание.

86% от бъдещите майки винаги гледат срока на годност на продуктите, които купуват. Те не се доверяват на уверенията в магазина, че залежалите стоки се изтеглят от продажба и внимателно оглеждат опаковките. Повечето са придобили този навик, след като са разбрали за бременността си. 11% обаче са убедени, че няма опасност да купят негоден продукт и рядко поглеждат към етикета.

68% от бременните старателно проверяват съставките на храните, които купуват. Повечето избягват продукти, пълни с консерванти и оцветители, които биха могли да навредят на здравето им. Някои пък следят за процента на мазнините и въглехидратите, тъй като не искат прекалено да напълнеят през 9-те месеца. Има и такива (32%), които не обръщат внимание на състава, но по-внимателно избират продуктите.