Комфорт в банята

В първите дни след раждането, докато зарасне пъпчето на новороденото, е препоръчително бебето да се къпе под течаща вода. Но това екстремно преживяване е за родителите с опит или такива уверени в ловкостта си. Ако се притеснявате, да не изпуснете бебето или да не го изпарите под течащата вода, изберете ваничка за къпане.

Разнообразието от бебешки ванички, които се предлагат е наистина огромно – от обикновени пластмасови, надуваеми и сгъваеми варианти до анатомични ванички с меки гумени приставки.За традиционалистите
Обикновените ванички независимо от формата и размера си са гладки от вътрешната страна, което позволява да поставите бебето в най-удобната за вас позиция. Ако бебето е все още малко и не може да държи главичката си изправена, е подходящо да се снабдите с отделна анатомична подложка за къпане. Има подложки от пластмаса, текстил, гума и дори такива с плавателност във водата, което ще ви позволи да къпете мъника без чужда помощ и без да се притеснявате, че ще го изпуснете. Предимство на обикновените ванички с отделна подложка е, че след няколко месеца, когато бебето има нужда от повече пространство, можете да махнете анатомичната подложка или да я ползвате самостоятелно в душ кабината или ваната.

За практичните

При анатомичните бебешки ванички подложката за къпане е вградена и това ги прави по-компактни и удобни за съхранение, за разлика от коритото с отделна анатомична подложка. Анатомичните ванички са съобразени с извивките на детското тяло, като в тях са обособени 2 зони, в които бебето може да стои в полулегнало (0 – 6 месеца ) или в седнало положение (над 6 мес.). За предпочитане са моделите, при които и двете зони са с гумирано покритие, което не позволява бебето да се хлъзга по време на къпане.


За нестандартните

Освен традиционните пластмасови бебешки ванички, се предлагат и сгъваеми или надуваеми. Поради компактните си размери, тези модели са практични при пътуване или ако жилището ви е малко. Има варианти с вграден термометър за водата, с дозатори за козметика или с вграден сифон за по-удобно източване на водата.

За ексцентричните

Все по-голяма популярност добиват и бебешките ванички подобни на кофа. Колкото и екстравагантна да ви звучи идеята да къпете детето си в кофа, това „модерно“ приспособление за баня има някои преимущества. Формата е така разработена, че можете да потопите бебето във фетална поза, без да рискувате да го изпуснете. Освен това водната повърхност в кофата е по-малка и водата изстива по-бавно.

На първо място е сигурността!
Независимо от разнообразието на модели, марки и цветове, най-важното при избора на ваничка за бебето остава сигурността. Преди да купите ваничката, се уверете че всичките й части са достатъчно здрави, за да издържат на пляскащото във водата бебе. Ако сте се спрели на компактен сгъваем или надуваем модел, не забравяйте, че тази екстра е за сметка на стабилността. Не пропускайте да огледате пластмасовите ванички за остри ръбове, които могат да наранят нежната кожа на бебето.

„9 месеца“