За никой не е тайна, че стресът разболява. Особено в първите години от живота си детето е непрекъснато в обкръжението на майката. То чувства, усеща и по един или друг начин преживява емоционалния свят на мама.

Мили дами, не искате детето ви да страда заради вас, нали? Да, трудно е, да, ново е, ще има моменти, в които почти няма да виждате светлина. Но този период, колкото и да е труден, е вълшебен. Ще отмине по-бързо, отколкото очаквате, и повярвайте - ще ви липсва. Ето защо не си заслужава да му отделяте време в тъга, умора и стрес. Съгласни ли сте?

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

enlightenedНе забравяйте: ЩАСТЛИВА МАМА = ЩАСТЛИВО ДЕТЕ 

Ако се чудите как точно вашия стрес може да повлияе върху развитието на детето. Ето кои са отговорите. 

Развитие на мозъка

Изследванията показват, че дълготрайният стрес на майката може да има негативно въздействие върху развитието на мозъка на детето. Това може да доведе до по-ниска интелектуална готовност, по-малка способност за учене и трудности при решаване на проблеми.

Здравословно състояние

Стресът може да повиши риска от преждевременно раждане на недоносени бебенца. Също така, децата на майки, които са изложени на стрес по време на бременността, имат повишен риск от различни здравословни проблеми, като например астма и алергии.

Емоционално състояние

Децата на майки, които са изложени на стрес, могат да имат по-висок риск от развиване на депресия, тревожност и други емоционални проблеми. Те могат също така да срещнат трудности във взаимоотношенията си с други хора.

Стресът на майката разболява детето

Социално поведение

Стресът може да има влияние върху социалното поведение на детето, което да се изрази агресия и да бъде трудно за контролиране. 

Все пак, важно е да отбележим, че стресът на майката не е гаранция за проблеми в развитието на детето. Децата могат да се адаптират и да преодолеят тези трудности, особено ако получават подкрепа от своите близки и професионална помощ, ако е необходимо.