24 февруари 2014 г.

След раждането на бебето, въпреки че не се виждат, зародишите на първичните и постоянни зъби са частично формирани под венците. Това започва още през втория триместър на бременността.

Всекидневната грижа за устната хигиена на новороденото започва с почистване на венците от остатъчната храна с влажна кърпа или марля. Това трябва да продължи и когато зъбчетата поникнат. Не използвайте паста за зъби поне до 2 годишна възраст. Между 2–5 години можете да използвате подходяща мека четка с малка глава, като слагате съвсем малко количество паста. Миенето на зъбите става само при наблюдението на родителите. Посъветвайте се със стоматолог за подходяща паста.


Дори бебетата страдат от кариес, ако добрите хранителни навици не се спазват. Слагате бебето да спи с бутилка в ръце? Този подход може да ви се струва удобен, но когато захарта от соковете или млякото остане по зъбките с часове, това оказва неблагоприятно въздействие върху зъбния емайл. Ако забележите петна или обезцветяване, потърсете съвет от специалист – детски стоматолог.

Основната цел при грижата за зъбите на децата е превенцията. Не забравяйте редовните профилактични прегледи и полагайте ежедневни грижи, за да запазите зъбите и венците здрави.