Как да я намерите?
Може да откриете бавачка за своето съкровище чрез обяви в медиите, във форуми на майки в интернет, в детската градина (помощен персонал, стажанти), обяви в социалните служби или с посредничеството на агенции. Колкото по-малко е детето, толкова по-възрастна и опитна трябва да е детегледачката.


Млада, възрастна, опитна...
По-младите бавачки често са за предпочитане, нуждаят се обаче от повече напътствия за подсушаването, храненето, каква да е температурата на храната, кое да се изварява, каква е безопасната позиция за спане на бебето и т.н. По-възрастните и опитни гледачки, сред които са майки, възпитателки, медицински сестри, се нуждаят от по-малко разяснения. Обикновено те запазват хладнокръвие в стресови или застрашаващи ситуации (знаят кога да се обадят на родителите, как да утешат малкото, как да го приспят). По-големите деца предпочитат по-млади гледачки, които са склонни да лудуват с тях.


Подготовка преди първото посещение
Прекарайте предишния ден или вечерта, като наблюдавате детето си през погледа на непознат. И съставете списък– къде са еднократните пелени, шишетата, дрехите, играчките за гушкане. Има ли детето любима книжка и ритуал за заспиване?Оставя ли се лампата да свети, докато спи? Как се успокоява най-лесно – с песничка, с носене на ръце или със сешоара? Къде са ключовете, парите и списъкът на телефонните номера за спешни
случаи?


Как стартът да е успешен?
Важно е сближаването на детето с бавачката да става постепенно. По възможност я поканете преди започване на работа, за да се опознаете и да обсъдите всичко на спокойствие. Оставете я сама едва след като сте сигурни, че ще се справи. Отначало я повикайте евентуално на кафе, по-късно за по-дълго при нужда. Когато вече постъпи на работа, при излизането ви от дома не се крийте от детето, а се сбогувайте с него спокойно и разумно.


Ясла вместо бавачка
Според интернет анкета на „9 месеца” над 62% от младите майки планират да дадат детето си на ясла, след като се върнат на работа. В условията на финансова криза държавните детски ясли се оказват далеч по-предпочитан избор за младите семейства от наемането на бавачка. Освен финансовия аспект, плюсът на детската ясла е, че детето има ежедневен контакт със свои връстници. Минусът е, че е изложено на по-голям риск от вирусни зарази. Едва 5.6% от младите майки имат намерение да се доверят на детегледачка след изтичането на отпуска им по майчинство. Предвидимо далеч по-популярна от бавачката е всеотдайната баба, ежедневно ангажирана с детето. 17% от майките твърдят, че изцяло ще разчитат на някоя от бабите да поеме грижите за мъника. Най-малко популярен сред младите семейства е вариантът таткото да си вземе отпуск и да остане у дома с детето вместо нежната си половинка – само 1.7% от анкетираните виждат в това добра алтернатива. 13.4% пък все още имат колебания и не могат да вземат категорично решение.


„9 месеца”