Раждането на бебе е най-голямото чудо, което може да се случи на двама души. През месеците на очакваната среща с бебето ние си представяме как ще изглежда то, как ще се появи на този свят, как ще се грижим за него. Страхуваме се, мечтаем, копнеем за Великата среща. Раждането на недоносено бебе е истински шок за семейството. Никой не очаква, че ще му се случи такова нещо. Дори и майката да е имала проблемна бременност, едва ли има жена, която да е подготвена за изпитанието на преждевременното раждане. В такъв момент жената има нужда от близките си хора, които да я подкрепят и да отговорят на нуждите й. Често в опита си да покажат съпричастност, хората заливат родилката с купища въпроси за детето, на които тя е неспособна да отговори. Лекарите съобщават на майката състоянието на детето, но обикновено тя изобщо не е наясно какво означават термините, които го определят. Всичко звучи ужасяващо, страшно и безнадеждно. А невинаги това наистина е така.


Достъпна информация

В ерата на технологиите и интернет семейството, в което се ражда недоносено дете, има едно голямо предимство – може да разбере какво точно се случва с детето, да получи надежда и подкрепа от други, минали през този кошмар, да се информира за това какво го очакво след изписване на бебето.

Ако бебето е в болница и вие се страхувате, че не разбирате какво казват лекарите за състоянието му, не е лоша идея да си запишете информацията, която получавате. Така е възможно след това да си я „преведете" на достъпен за вас език. Напишете си списък с въпросите, които ви вълнуват, и не се страхувайте да питате и да искате обяснения. Лекарите наистина са много заети, работата им е напрегната и отговорна, но вие сте родители, имащи право да знаят всички подробности. Настоявайте, докато научите това, което ви интересува. Ако сте напълно наясно със състоянието на детето си по време на болничния престой и в момента на неговото изписване, след това имате много по-големи възможности да предприемете всичко необходимо за неговото пълноценно развитие. За съжаление, тревогите около бебето не приключват с изписването му от болницата.

Често майките са толкова притеснени и депресирани от това, което се случва на бебетата им, че им е трудно да се съсредоточат и да запомнят какво казват лекарите, дори и те да им дават пълна и изчерпателна информация. Ако се чувствате неуверени дали ще успеете да се концентрирате върху информацията, която ви дават, можете да вземете със себе си и друг човек – съпруг, родител или приятел. Малко хора се раждат с вродена способност да се справят в подобни стресови ситуации, но ако има на кого да се опрете, нещата изглеждат по-добре.

Професионална подкрепа

Ако чувствате, че не можете да се справите сами с това, което ви се случва, потърсете помощ – от близки, приятели, психолог, от хора, които са преживели това (в интернет вече има форуми, в които майките споделят преживяното), при нужда потърсете лекарска помощ. И повярвайте, че нищо не е безнадеждно. Недоносените деца се раждат в критично състояние, но са силни и борбени създания, които често изненадват околните с желанието си за живот. В комбинация с предимствата на съвременната медицина вашето бебе има абсолютно реален шанс да оцелее и скоро да е в прегръдките ви.

Фондация "Нашите недоносени деца"