Когато забременеете може да имате сияеща кожа, може да усетите, че хващате по-бързо тен, и че придобивате онова свежо сияние, което обикновено се приписва на бъдещите майки. Тези промени се дължат на произвежданите в тялото ви хормони. От друга страна промененият хормонален баланс може да доведe до различни проблеми с кожата и кръвоносните съдове. Тези изменения са съвсем нормални и бързо отшумяват след раждането. Важно е да знаем, че бременността е много специален момент, който изисква грижа за кожата, за да бъде тя здрава и безпроблемна.

Някои от най-често срещаните проблеми и благотворни промени, с които може да се сблъскате:

  • Акне

Много жени получават акне или акнето им се влошава, след като забременеят. Опитайте се да поддържате лицето си възможно най-чисто с помощта на меки почистващи средства. Ако се гримирате, погрижете се да използвате фон дьо тен на водна основа. При посещение на дерматолог не забравяйте да му кажете, че сте бременна. Някои продавани с рецепта препарати не са безопасни за плода. Често обаче се случва жени, които през пубертета имат акне, кожата им да се изчисти по време на бременността.

  • Чувствителност при излагане на слъце

Вероятно ще станете по-чувствителни към слънцето и кожата може да придобие пигментация. Няма да е очудващо, да откриете, че изгаряте по лесно, така че се мажете често с качествен високофакторен защитен крем, купете си шапка с периферия или козирка и се старайте да не излагате лицето си на слънце. Козметичните продукти за изкуствен тен и бронзиране не са подходящи за бременни, така че изчакайте докато родите.

  • Тъмна линия от пъпа до венерения хълм - Linea Nigra

Може да се образува тънка тъмна линия от пъпа до венериния хълм. Тя е известна като кафява линия под формата на пигментация и е временна, причинена е от хормоните на бременността. Тази линия ще изчезне месец-два след раждането, когато горните слоеве кожа се излющат.

  • Малки кожни образувания

Може да се появят малки, кожни, фиброзни, слабо пигментирани образувания по гърдите, подмишничните ямки и шията. Те се появяват през втората половина на бременността и често намаляват размерите си след раждането. За съжаление, те няма да изчезнат като с магическа пръчка след раждането. За отстраняването им се консултирайте с лекар дерматолог след като родите.

  • Съдови звезди и разширени вени

Съдовите звезди може да се появят в края на първия триместър в областта на лицето, врата, мишниците и ръцете. Броят им се увеличава в хода на бременността, като обичайно изчезват няколко седмици след раждането.

Разширените вени може да се появявят след втория месец на бременността. Хормоните водят до повишена чупливост на еластичните влакна на съдовите стени, от друга страна нарастващата матка притиска тазовите и коремните съдове и увеличава венозното налягане. За да избегнете появата на разширени вени, са препоръчителни движение, лека гимнастика, носене на специални еластични чорапи през последните месеци на бременността, поставяне на краката в позиция по-висока от нивото на таза, няколко пъти на ден за около 10 минути.