Учени от Великобритания твърдят, че се задава краят на супермайките. “Жените факири, които се справят успешно с кариерата и с поддържането на огъня в семейното огнище, вече са на изчезване”, смятат от Университета в Кеймбридж. В Западна Европа все повече се увеличават привържениците на уж старомодното схващане, че мястото на жената е у дома, а не в офиса. Ерата на супермайките е към края си. Учените са против широко разпространените съвети към младите майки да поставят на преден план работата, а след това дома и семейството. Според тях работата от сутрин до вечер и грижата за децата и домакинството не водят до нищо добро. Последствията от този напрегнат живот се отразяват негативно предимно на най-малките членове на семейството. Майките се прибират късно от работа, изморени и изнервени се затварят в кухнята, за да приготвят вечерята и обяда на децата за следващия ден. Оказва се, че процентът на бащите, които се нагърбват с готвене и чистене, продължава да е малък.  Друга част от работещите майки изобщо не обръщат внимание на това какво похапват децата им. Чипсът, бонбоните и кока-колата заемат основно място в менюто им. Много жени нямат време да готвят и водят 3–4-годишните си деца на обяд в ресторантите за бързо хранене, сочат проучванията. Равносметката е, че все повече деца страдат от наднормено тегло и стомашни проблеми.


Учените препоръчват майките да търсят работа на половин работен ден или да се трудят от дома си.

62% от жителите на Стария континент смятат, че най-добре е жените да отделят основната част от времето си на децата, а 38% са за това дамите да се отдават на кариерата си. Въпреки това обаче финансовата страна, а не статистиката се оказва решаваща за повечето майки. Заможните семейства могат да си позволят само единият родител да издържа семейството. За обикновените хора трудностите са много по-големи, но все пак не е невъзможно майката да не е заета на пълен работен ден.
И ако това е така във Франция или в Швеция, в България картината е съвсем различна. Колко са младите мъже, чието месечно възнаграждение надминава 2000 лв.? Най-често заплатите на хората в тази възрастова граница варират от 400 до 1000 лв. Ако изплащат жилище или отделят пари за наем, доходите и на двамата родители са жизненоважни за оцеляването на семейството.

Хубаво звучи мама да си стои вкъщи да гледа децата, да приготвя вкусни гозби и да създава домашен уют, но по нашите географски ширини за тази идилия все още е рано…

Моника Добрева