През лятото детето ви научава повече, отколкото през всеки друг сезон. С помощта на светлината и топлината то реагира много по-интензивно на сетивните дразнения от околния свят.

Да помиришеш лятото
Въздухът е топъл, с аромат на прясно окосена трева, на изсъхнали елхови иглички и ухаещи цветя – чудесно гъделичкане за сетивата на малкото дете, което му помага да обогатява представата си за света.

Да тренираш мускулите
Дори малчуганът, който стои горе-долу сигурно на краката си, от време на време се нуждае от малко помощ. Например от пъстрата водна топка, с която могат да се правят различни упражнения. С нейна помощ детето тренира мускулатурата си и укрепва равновесието си.

Да разгадаваш природата
Под всеки камък, от всяко цвете, от всяко клонче детето ви открива нещо ново – пеперуди, бръмбари, гъсеници, нежни или ярки багри, гладки или боцкащи зелени листа... Цялото това разнообразие то може да наблюдава дълго. По време на играта навън се стимулират способността за концентрация и търпението на детето.

Да усетиш водата
Децата не обичат нищо така, както играта с вода. Чудесен бонус – чрез поливане на крачетата със студена вода или хладно напръскване на гръбчето имунната система на детето се “тренира” да се справя със стресови дразнения. Така през студената зима тя по-успешно ще преборва бактериите и вирусите.

Да си господар на света!
На зелената поляна или на плажа ги няма ценните вази на мама или пък любимата техника на татко, които трябва да се пазят. Малчуганът не се съобразява с различните забрани, които чува у дома. Под откритото небе светът е само негов!

Да поспиш навън
Има ли нещо по-хубаво от следобедния сън на открито? Вятърът и топлината галят кожата, а шумоленето на листата “припява” нежна приспивна песен.