Ако мама не е настоятелна за хигиената на малчугана, той щеше да ходи чорлав, мърляв, с черни нокти...


Истината е, че децата не обичат процедурите, свързани с чистотата. Детето като че ли се чувства в капан, ако искате да го подстрижете. То пищи, ако в очите му влезе пяна от шампоана, когато миете главата му... Разбира се, че не може да се откажете от грижите за неговата хигиена. Има ли по-безболезнен път обаче?

Следете настроението му
Преди да пристъпите към някоя процедура, вие трябва да сте напълно спокойна. Ако сте изнервена, защото добре знаете какво ви очаква, ще предадете напрежението и на детето. Не правете и грешката да го предупреждавате, че го очаква нещо, което то никак не обича.
Запомнете, че неприятните процедури протичат успешно, когато са съобразени с настроението на детето. Ако то има “лош ден”, не се впускайте в хигиенни манипулации. Е, в никакъв случай не бива да пропускате многократното измиване на ръцете, лицето... т.е. задоволете се с най-неотложното.

Тактика и стратегия
Ноктите на бебето се режат (но не по-рано от шестата седмица!) най-лесно по време на сън. На по-голямото бебе трябва да държите здраво ръчичката така, че да се подава само един пръст и последователно да изрязвате ноктите със специалната ножичка със заоблени краища.
Ще изрежете ноктите на краката най-лесно и безопасно, ако поставите бебето по корем на плота за повиване. След това сгънете подбедрицата силно назад и така ще имате свободен достъп до пръстите на крачето. Ще ви помогне, ако за случая осигурите и специална играчка. Тя ще отклони вниманието на детето и то ще се залисва известно време с нея. При рязането на ноктите на по-голямото дете опитайте да пеете една измислена за целта песничка: "Едно, две, три, нокътче падни!" Тя може да допадне на малчугана и да го укроти и развесели.
При миене на главата в очите няма да влезе шампоан, ако детето седи във ваничката. Накарайте го да наклони главата си назад, като вие предпазвате очите му с едната си ръка, поставена на челото му като козирка.
Подстригването на косата ще е по-лесно, ако нахлупите на детето "вълшебна шапка", която всъщност е обърнат с козирката назад бейзболен каскет. Чрез него много добре може да подравните бретона. Още по-успешно ще отвлечете вниманието на детето, ако при подстригването го сложите да седи в столчето му за кола, което сте облегнали на стената.
Ако искате да го подстриже фризьор, първо го оставете да погледа как се прави същата процедура на таткото. Важно е да изберете подходящ фризьор, който има отношение към децата и може да се справя с евентуалния им гняв.
Почистването на носа също е проблем при малките. Доста време трябва да мине, преди детето да овладее нужната техника. Най-напред е достатъчно да почиствате нослето отвън. Ако детето има хрема, ще трябва да го правите по-често. Ще го приучите да почиства носа си по-скоро, ако по-рано му разрешите да пробва на вашия нос как става това.