Текст: Creme de la Kremy, съпруга, майка, кулинар по душа, автор и създател на видео и блог рецепти.

Как да създадем уют у дома в празничните дни - бързо, лесно и с минимален бюджет? О, нямам търпение да ви споделя!


Сигурна съм, че всяка домакиня носи в мислите и сърцето си идеалната визия за празничните почивни дни и тази визия определено изглежда бляскаво - като от реклама. Лампички, свещи, послушни малки деца и съпруг, който ни подава чаша с домашен топъл шоколад, докато ние сме се завили в красиво плетено одеяло на дивана, гледайки коледни филми. И, разбира се, всички дружно сме облечени в еднакви коледни пижами.

В реалния живот обаче картинката винаги се различава. Децата далеч не са предимно тихи и послушни. На съпруга ви често не му е до топъл шоколад, а вие от подготовки, готвене и почистване, нямате особено време за коледни филми… да не говорим, че и коледното одеяло липсва. 

 
Затова идвам на помощ с няколко лесни хака, които ще ви помогнат да пренесете празничното настроение от рекламите в дома си, без това да ви отнеме целия ден, цялата заплата и цялото настроение.

Разчитайте на природата
Всеки сезон е богат на декорации, които можете да намерите в парка. Да, лятото изобилства от цветя и зеленина на всеки ъгъл, но ако сте малко по-креативни, ще намерите красиви, сезонни и напълно безплатни декорации в градинката зад блока.
Откъснете няколко клонки от бор, елха или друго вечнозелено дърво, поставете ги върху бяла салфетка и завържете панделка от тънко въженце или канап. Ще се получи страхотна рустик-декорация за трапезата. Съберете шишарки, кестени, жълъди и няколко по-интересни клонки, подредете ги в стъклена ваза. Това би била идеална украса за холната маса, а в допълнение с една свещ, направо си плаче за чаша червено вино, нали? 

 

По-малкото е повече
Когато купувате посуда и прибори за дома си, винаги се старайте стилово те да си подхождат и да са в цветове и форми, които пасват на всеки сезон и тема. Избягвайте надписи и твърде ексцентрични форми. Импулсивните покупки на предмети, само защото са модерни в даден момент, често си стоят в шкафа. Придържайте се към класически дизайн, който лесно да се променя според декорацията на масата. Когато купувате допълнителни плата, купички и дъски за сервиране, винаги ги съчетавайте с тези, които вече имате. Така трапезата ви ще изглежда стилна без изключение. 

 
Внимание - деца на хоризонта - формула за усмивки 
Имам щастието да съм мама на две съкровища и добре знам кога и какво е необходимо на едно мъниче под годинка и на друго палаво човече, което вече е пораснало и ходи на детска градина, за да бъде празникът хубав и за тях - ще ви издам тайната - коремчетата да са пълни, за да няма мрън-мрън, а само усмивки, игри и любимото на всички възрастни - сладък сън на финала. Да споменавам ли, че целувките, закачките и танците са задължителни (докато шеф мама готви, тати би могъл да се включи именно в тази част)?! 

Ние - родителите, често сами си усложняваме ежедневието, опитвайки да се превърнем в свръхчовеци в името на децата. Те обаче се нуждаят от съвсем малко, за да са щастливи - да знаят, че ги чуваме, да получават "гуш" на поискване и да са сигурни, че сутрин, вечер или по всяко друго време ги очаква топло мляко (кърма или преходно). 

 

Затова ви ще ви запозная с няколко качествени, доверени и изпитани партньори в гореспоменатото начинание, всички от семейството на Töpfer:

Главен герой в ролята на разнообразна част от детското хранене несъмнено е LACTANA BIO 3 (за деца от 10-месечна възраст). Да! БИО - защото децата ни заслужават най-доброто! Факт е, че щом детето спи спокойно ден и нощ, то млякото е изпълнило успешно част от своята мисия.

Продължавам с БИО вдъхновенията, но обръщам поглед към почитателите на козе млякото LACTANA BIO 2 КОЗЕ ПРЕХОДНО БИО МЛЯКО - имам лични впечатления, знам колко много майки предпочитат именно такова мляко за своите деца. 

"А нещо "по-така", подходящо за кърмачета и малки деца от началото на 6-тия месец?", може би се питат вече някои от вас... Категоричен фаворит ми е МЛЕЧНАТА БИО КАША С ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ОВЕС, ЯБЪЛКА И ВАНИЛИЯ.

Няма да крия, че дори аз не притежавам суперсили, за да устоя на последното в списъка ми, но не и по важност, предложение МОЕТО ПЪРВО БИО МЮСЛИ, което лесно ще се превърне в НАШЕТО, ако опитате от него. Вашият бебок постепенно се превръща в любопитен изследовател? В такъв случай неговото хранене също следва да се адаптира към динамиката на движенията му. За да внесете още повече разнообразие в хранителния режим на детето, можете да добавите към МОЕТО ПЪРВО БИО МЮСЛИ пасирани плодове или плодово пюре. При по-големи деца и възрастни мюслито може да се използва под формата на хранителна закуска, като се комбинира с плодове, кисело мляко, стафиди или ядки. 

 
Достойнствата на продуктите, които споделям, са твърде разнообразни, за да ги поместя в настоящия текст, затова ще оставя на вас да се уверите в качествата им и да изберете своите любимци, които - вярвам, ще останат до семейството ви не само по време на празничните дни, но и през идната година - дотогава, докато са ви необходими и ценни.

Отделете време и внимание на близките
В забързаното ежедневие доста често вечерята минава по график, след нея подготвяме децата и себе си за следващия ден, работа, училище и сякаш пренебрегваме същественото. През почивните празнични дни си отделете 30 минути, за да украсите ястията, да плейтнете чиниите по-специално от обикновено. Извадете някой забравен празничен сервиз - сигурно баба ви има подобен в дълголетния скрин. Сложете хубави чаши за вино. Останете малко по-дълго от обикновено на масата, отделете време за разговори с най-близките. Поиграйте настолни игри преди лягане и си подарете спомени за архива на живота. 

 
Създайте си уют в сърцата, оценете дните със семейството и не се чувствайте зле, ако не се вписвате в образа на рекламите. Идеята на светлите празници е съвсем различна от изкуствен блясък. Уютът не се оглежда в лицето на скъпите вещи и съвършено подредения дом, изскочил от модно списание. Уютът е усещане, спокойствие, любов и отношение и състояние на ума. Той е на една прегръдка разстояние, така че - дерзайте! 

За финал ви оставям идеи за празничното WeekendMеню:

Закуска 1: тиквени палачинки с канела и карамелен сос
Закуска 2:  домашна гранола със семена и шоколадов чипс с кисело мляко или скир 

Обяд 1: Пълнени тиквички с киноа, гъби и пилешко
Обяд 2: Фритата с много зеленчуци и пресен магданоз 

Вечеря 1: 
Зимна салата с яйца и варени зеленчуци
Хрупкав свински шницел с пържени картофки
Торта Павлова с плодове и сметана

Вечеря 2:
Витаминозна салата с цвекло, моркови и ябълка
Рибно филе на фурна със задушени зеленчуци с масло
Шоколадов чийзкейк 


Подробности за тези и други апетитни рецепти ще намерите в моите канали: Facebook Crème de la Krèmy, Instagram и YouTube