Време е за щури приключения, си мисли малчо, предстоят екстремни ситуации, си казва мама. Внимание! Детето прохожда, важна мисия на хоризонта - трябва да опознаем света. Ще тичаме, ще падаме, ще ставаме. Ще има сълзи, няма да липсват и болезнени ранички, ще остават белези. Но, скъпи родители, не се плашете, ако детето ви пада, значи играе, търси, намира и най-важното - опознава. Дрехите ще са прашни, понякога и скъсани, ще хапваме пясък, ще жулим коленете, неизбежно е, трябва да порастваме.Палав или не, щом проходи, всеки малчуган се втурва да бяга, съответно - втурва се и да пада. Ако имате малко повечко късмет, ще се разминете само с леки драскотини. Но! Страшните ситуации не са изключени, важно е мама и тати да бъдат подготвени за всичко. И като казваме всичко, имаме предвид тъкмо това. Не е изключено да се наложи и посещение в лекарския кабинет. Напомняме - правилната реакция и адекватният подход винаги са печеливши в играта.

Преди минута детето се смееше, а сега вече плаче и се държи за крачето, очите на мама виждат и кръв, да, късметът ни е пропуснал и вместо драскотина имаме рана – голяма, дълбока, кървяща и вероятно много болезнена.

Какво да направите? Споделяме ви 5 стъпки за справяне със ситуацията. 

  • Запазете спокойствие. След първоначалния шок от плачещото дете, е време за спокойствие – първо за вас, а после и за детето. Вие можете и сами, докато плачещото мъниче – не. То се нуждае от вас и ако изпаднете в паника, само ще влошите ситуацията. 
  • Реална преценка на положението. И ако вече сте спокойни, време е да прецените колко сериозно е нараняването. Ако смятате, че положението е прекалено плашещо, не губете време, а се отправете към най-близката болница. 
  • Почистване на засегнатото място. Междувременно се постарайте да почистите максимално областта. Ако спирт не ви се намира, то използвайте само вода. Дезинфекцията ще предотврати възможни усложнения, затова – не я пропускайте!  
  • Обработка на раната. Кръвта е отмита, раната е почистена, следващото, от което се нуждае мястото е, е стерилна превръзка и бинт, които задължително трябва да сменявате редовно. 
  • Целувка и утеха за малчугана. Кажете на мъничето, че всичко е наред и скоро болката ще отшуми. Важно е за детето да усети вашата подкрепа. 

Последствията. 

Веселата игра е довела до падане, то до раничка, а раничката до област по тялото, която вече се нуждае от грижи. Предстои зарастване. То може да бъде два вида. Ако раната не е голяма, обработена е добре и не проявява признаци на възпаление, то бързо-бързо тя ще се затвори и скоро от нея няма да има и следа. В този случай говорим за възстановяване от първия път. Когато обаче раната е широка, дълбока и инфектирана, то тя трябва да се превърже отново и отново, и отново... Вероятно ще се стигне и до дълбок, неприятен белег.

И преди и след белега, нужна е грижа. 

Изберете продукт, който ще се погрижи нежно, внимателно и деликатно за ранената област. Нашата препоръка е да се доверите на Lecoxen крем - многоцелеви усъвършенстван продукт, съдържащ силиконови еластомери, естествени антиоксиданти и специфични съставки за подпомагане на цикатризацията. Употребата му ограничава свръхрастежа на колагена, образува защитна бариера и не позволява на влагата да напуска кожата. Със своя дълготраен овлажняващ ефект, кремът успява да поддържа една влажна среда, която насърчава физиологичното заздравяване и клетъчната пролиферация. И това не е всичко. Lecoxen крем намалява възпалението и неговите клетъчни медиатори и отслабва усещането за болка. Ефективно лечение, което бързо ще отстрани раната, а скоро след това – с време и търпение – ще премахне и белега.

Днес раничка, а утре - само спомен от нея. Да, възможно е! Информирайте се за продуктите, които използвате, подхождайте разумно към действията, които предприемате, и не спирайте детето да тича, играе, пада, става и опознава. Страшно няма, всичко е поправимо.