Масажът има голяма роля в развитието на малкото дете. Той го успокоява и му помага да спи по-добре. Вие може лесно да установите кои са любимите места за масажиране на вашето дете. Предлагаме ви някои прости методи, чрез които вероятно ще откриете кой е най-приятен за детето ви. Поставете на дланта си олио или лосион и разтъркайте ръцете си една в друга, за да затоплите лосиона и ръцете си.

Игри с главата
Започнете с поглаждане на челото, слепоочията и темето. Преминете към веждите и клепачите, носа, бузите, около устата, след това към ушите и около тях.

Натиск върху краката
С цяла ръка масажирайте внимателно всяко краче, като натискате леко бедрата. Сгъвайте стъпалата и колената на бебето, при което бедрата леко да притискат тялото.

Докосване на стъпалата
С палеца си леко натискайте всеки пръст на крака, възглавничката на стъпалото и отново пръстите. След това целунете всяко пръстче и с кръгови движения масажирайте петите.

Разтъркване на корема
Масажирайте корема на бебето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, като започвате под ребрата. Масажите в тази посока подобряват храносмилането.

Натиск върху гърба
Сложете бебето по корем и правете бавни поглаждания с ръка в една посока около главата, тила, гърба и краката му. Внимателно натискайте рамената и гърба и масажирайте тези области с върха на пръстите си с кръгови движения. Не притискайте гръбнака.

Раменете и ръцете
Със средния пръст и палеца си обхванете като с гривна ръката на бебето. Целунете подмишничните ямки и поглаждайте целите ръце по дължината им. Внимавайте да не натискате силно лактите, които са особено чувствителни.

Не се притеснявайте, когато започвате да правите масажа – не е нужно да имате “документ за правоспособност”. Приемете бързото разтъркване на краката или на коремчето на детето като начин да му казвате с нежност “Обичам те.”