Има някои прояви при бебето, които създават безпокойства на родителите... А не при всяко появило се ново състояние е нужно да се прави консултация с лекар.

Отделяне на повече слюнка
Симптоми. Бебето е добре, но непрекъснато отделя слюнка. Това е особено забележимо, когато то играе или е възбудено, а често и насън. Среща се при много кърмачета, обикновено след третия месец. Някои отделят толкова слюнка, че дрешките им са мокри.

Причина. Най-често обилното слюноотделяне е предвестник на  пробива на първите зъби, но може да се появи и без тази причина.
Какво да се прави? Не се безпокойте. Вържете под брадичката на детето триъгълна кърпа или лигавник, за да се предпазват дрехите му от намокряне. С времето отделянето на много слюнка само ще изчезне. През втората година то почти не се среща. При пробива на зъбите много деца дъвчат охладен пръстен, някои получават облекчение и от лек масаж на венците от мама.


Влажно оригване
Симптоми. След хранене заедно с оригването се връща известно количество мляко. Някои деца се оригват многократно с отделяне на малки порции мляко, при други влажното оригване е еднократно.
Причини. В долния край на хранопровода има мускул, който пречи на връщането на храната от стомаха. Скоро след раждането този „вентилен механизъм“ не функционира стопроцентово. Затова до края на първата година детето често може да връща малко мляко – това е т.нар. рефлукс.
Какво да се прави? Ако детето е бодро и се развива добре, не е нужно рефлуксът да се лекува. Ако обаче кърмачето често връща голямо количество храна, не наддава, появява се кашлица или след кърмене е неспокойно, може да се наложи педиатърът да предпише медикаменти. Освен това помага течността в шишето леко да се сгъсти, храненето да е на малки порции, като след всяко хранене детето се държи достатъчно дълго в изправено положение, докато се оригне. Полезно е и лекото повдигане на матрака от страната на главата с възглавничка.

Повръщане
Симптоми. Бебето връща цялото стомашно съдържимо.
Причина. Най-често повръщането се дължи на безобидна стомашно-чревна инфекция, понякога и на инфекция на горните дихателни пътища. Внезапно повръщане може да има и след падане.
Какво да се прави? За спокойствие добре е родителите да се консултират с педиатър.

Повръщане като фонтан
Симптоми.
Цялото стомашно съдържание излиза под налягане навън.
Причина. Най-вероятно причината за това е стомашно-чревна инфекция, особено ако телесната температура на детето е повишена. В редки случаи може да има стеснение на изхода на стомаха, при което мускулният пръстен на изхода е толкова задебелен, че млякото не може да премине към червата. То се събира в стомаха и при напълването му се изхвърля под налягане (подобно на фонтан).
Какво да се прави? Във всеки случай да се потърси лекарска помощ. Ултразвуково изследване може бързо да изключи стеснение на стомаха. Ако обаче то е налице, бебето трябва да се оперира. Подобна операция не е сложна.

„9 месеца“