След всяко хранене 2-месечната ми дъщеря връща по малко мляко. Притеснявам се да не се задави. Не знам дали не й давам прекалено много кърма. Нормално ли е това? Петя Димитрова, Ямбол:


“Връщането” на млякото е напълно нормално през първите няколко месеца след раждането. Причината е, че проходът между хранопровода и стомаха на детето все още не функционира достатъчно добре. “Бълването” на кърма обратно става напълно спонтанно. Най-често се случва при по-резки движения като къпане, преповиване или дори при оригване. Обикновено този неприятен проблем изчезва докъм 4–6-месечна възраст.

“Връщането” на млякото няма нищо общо с количеството, което Вашето дете е изяло, нито причината за това е лошо храносмилане. Ето защо не намалявайте дневната му дажба, защото единственото, което ще постигнете, е да го оставите гладно.
Не е разумно да сменяте и марката на заместителя на майчина кърма, ако го използвате. Всички заместители са с почти идентичен състав. Установено е, че ако кърмите бебето, то “ще връща” млякото по-рядко. Това е така, защото кърмата се смила много по-лесно и по-бързо от заместителите.