Много простудни заболявания, както и някои детски болести, като скарлатината, започват с болки в гърлото и нарушено преглъщане.

Ледени кубчета с градински чай или лайка

Сварява се градински чай или чай от лайка, подслажда се,  изсипва се в малки формички за лед и се оставя да замръзне. Ледените кубчета облекчават краткотрайно болките в гърлото.

Чай от липа и лайка

Смесват се 20 г цвят от липа и 20 г цвят от лайка. Една ч.л. от сместа се залива с ¼ л вода, оставя се 5 мин да кисне и се филтрира. Понижава температурата и предизвиква изпотяване.

Топли компреси с картофи около врата

Сваряват се два картофа с корите, разстилат се върху памучна кърпа, която се оформя като компрес и се оставя малко да изстине. Топлият компрес се увива около врата и се фиксира с шал. Оставя се да действа, докато изстине, след което се почива един час. Помага за отделяне на слузта при трайни дразнещи болки в гърлото.

Хладки компреси с извара

Върху средната третина на кърпа се разстила нискомаслена извара със стайна температура. Кърпата се сгъва, поставя се на врата, като се фиксира с друга кърпа и отгоре с шал. Оставя се да действа, докато изварата изсъхне. Облекчава болките и намалява отока на лигавиците.