Почти няма жена, която поне веднъж през живота си да се е борила с целулита. Грозните вдлъбнатинки по кожата са истински бич за съвременната красавица, която в повечето случаи се храни нездравословно и не се движи активно. Много бъдещи и настоящи майки са убедени, че не могат да се справят с “портокаловата кожа” въпреки диетите, гимнастиката и скъпите антицелулитни кремове. Дали това е така обаче? Борбата не е напълно загубена. Има няколко полезни трика, които могат да върнат гладката ви кожа.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Коя е причината?
Добре е да знаете, че целулитът е не само козметичен, но и хормонален проблем. Той се получава вследствие на хормоналния дисбаланс в организма на естрогените и прогестерона. Ето защо много жени забелязват първите признаци на „портокаловата кожа” през пубертета, през бременността и след раждането. За съжаление този неприятен проблем може да се появи дори и след минимално хормонално разстройство – например приемане на противозачатъчни таблетки. Причина са прекалено чувствителните клетки от колаген и еластин на съединителната тъкан. При дамите те са подредени успоредно. Мастните клетки от своя страна пък са разположени между тях и нарастват бурно. Някои приличат на главичка на карфица, други на бобено зърно.

Така върху кожата се образуват грапавини. Ако жената се храни неправилно и не спортува, несъвършенствата се засилват. Представителите на мъжкия пол са истински галеници на съдбата, защото нямат целулит. При тях колагеновите влакна се кръстосват и наподобяват мрежа. По този начин подкожните мазнини се стягат. Все пак не всичко е загубено. Въпреки лошата прогноза има решение на „портокаловата кожа”. Дори да не изчезне съвсем, тя може да се ограничи до минимум.

О, ужас!
Преди да се захванете с отстраняването на проблема, трябва да определите кой тип е вашият целулит. Хванете между палеца и показалеца си кожата в проблемните зони. При тип А (т.нар. лек целулит) се появяват малки натрупвания. Те ще изчезнат веднага след като отпуснете кожата. По-неприятният е силният целулит (тип Б). Той е видим и няма нужда да притискате кожата, за да го забележите. Ако имате тип В (много силен целулит), зоните ще са с изключително ясно изразени неравности, кожата ще е сивкава и недобре кръвоснабдена. 

Време е за грижи
Какъвто и да е вашият тип целулит, не се отчайвайте. Отделяйте поне час за една от най-приятните процедури, благодарение на която ще кажете сбогом на малките грапавини. Антицелулитната вана с морска сол е доказала своето действие. Сложете около 500 г сол във водата с не по-висока температура от 36 ºС. Внимавайте! Горещата вода отпуска епидермиса и натоварва излишно сърдечната дейност. Тази процедура не се препоръчва за бременни. Солта съдържа полезни минерали, които подобряват обмяната на веществата. По този начин течностите не се задържат в организма, а грапавините се изглаждат. Важно е да правите поне по три вани всяка седмица. Очаквайте резултат след месец. Всяка вечер масажирайте тялото си с четка или с груба гъба. Тази процедура не само е приятна, но и много ефикасна. Използвайте билков сапун, който да омекоти кожата ви. Може да обтривате тялото си и с утайка от кафе. Винаги завършвайте сутрешния и вечерния си тоалет, като редувате топъл и студен душ. Приключвайте със студения.

За да тонизирате кожата, търкайте засегнатите места с кубчета лед. Ще забележите ефекта почти веднага, защото кожата ще се стегне, а кръвообращението ще се подобри. У дома може да прилагате и друга техника. Към 25 мл зехтин или масажно масло добавете няколко капки етерично масло от хвойна, розмарин и цитрус. Уверете се първо, че не сте алергична към някоя от съставките. Намажете обилно проблемните зони и се увийте няколко пъти с полиетиленово фолио. Загрейте се за 30 минути с дебело одеяло. Изчакайте маслото да попие. Използвайте антицелулитен крем, след като приключите всички останали процедури. Тогава кожата ви е готова да поема полезните съставки. Повечето кремове подпомагат обмяната на веществата, разграждането и разпределянето на мазнините, които се задържат най-вече в проблемните зони – ханш, корем, бедра. Обикновено проблемът възниква от факта, че в тези области мастните клетки са около пет пъти повече. Важно е да масажирате енергично кожата си, докато нанасяте крема. Може да потупвате или да отлепвате целулитните депа. За целта има и специални антицелулитни дискове.

От значение е да не прекалявате с кремовете, защото кожата привиква към съставките им и ефектът се губи.
Не подценявайте диетата и спорта. Важно е да намалите приема на мазнини и поне три пъти седмично да спортувате по 30 минути. Плуването, бягането и разходките са най-подходящи в борбата с целулита. Пийте повече вода. Тя ще прочиства организма ви от токсините. Забравете газираните напитки и ограничете кафето и цигарите.
Ако след първия месец не забележите видим резултат, не се отчайвайте. Може би кожата ви има нужда от повече време, за да се пребори с целулита. Проявете упорство и скоро ще имате добри новини.

Д-р Искра Дамянова, дерматолог