Използването на вентилатор в стаята, в която спи новороденото, увеличава риска от синдром на внезапната детска смърт. Това показва проучване на американски учени. Инцидентът настъпва неочаквано, без детето да е имало някакви признаци на страдание или болест. В повечето случаи новороденото се задушава в съня си, тъй като заспива по корем. Смъртните случаи намаляват значително, ако детето лежи по гръб или е обърнато на една страна.


Проф. Кимбърли Фокс от Университета в Окланд (САЩ) е направил проучване сред 185 майки, чиито деца са починали от този синдром. Участвали и други 312 майки със здрави бебета.

Жените са попълнили въпросник за начина на живот на детето си през първите няколко седмици. Учените се интересували дали е имало вентилатор у дома, дали бебето им е ползвало биберон, как е била обзаведена детската стая, къде се е намирала тя, какви са били завивките на детето, какво е креватчето му и при каква температура то е спяло.
Оказало се е, че повечето от децата, починали от синдрома, са спели по корем. Освен това майките са им давали биберон и са ги завивали през глава. Повечето бебета са спели на мек дюшек или в легло с друго по-голямо дете.

Проучването сочи, че няма разлика в температурата в стаите, в които са спели децата от двете групи.
Резултатите на проф. Фокс обаче са категорични – в стаята на 72% от децата, починали от синдрома, е имало вентилатор. Ако в помещението е било по-топло, този процент скача на 94.
Учените предупреждават, че поставянето на детето по гръб е най-добрият начин да го предпазвате от синдрома на внезапната смърт. Все пак обаче за предпочитане е да забравите вентилатора поне докато то навърши годинка.