Д-р Павлина Андреева, педиатър с над 30-годишна практика, с усмивка и изключителен професионализъм отговаря на въпросите, които всяка майка някога си е задавала след появата на бебето. Не се съмняваме, че споделеното ще ви бъде полезно, затова бързаме да ви пожелаем – приятно четене!

Витамин Д – трябва ли задължително да го даваме на бебето и може ли да бъде токсичен?

Да, задължително се дава до една годинка, след това през зимните месеци. Витамин Д се синтезира в кожата под действието на слънчевите лъчи, но в страните с умерен климат слънцето е ограничено през голяма част от годината. А и бебетата не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина, затова единствената алтернатива е даването на вит. Д на капки. Както всеки мастноразтворим витамин и при витамин Д може да има предозиране, което се проявява с разстройство (понякога запек), неспокойствие, нарушение на съня. Дозата е индивидуална, зависи от темпа на наддаване, типа хранене и др. Ползите от витамини са известни за растежа и развитието на детето, за неговата костна, нервна и имунна система. Затова приемането му е изключително полезно за здравето.

Защо плаче бебето – Бермудският триъгълник или причините са „под носа“ на мама?

Бебетата се раждат с характер, едни са спокойни „като ангелчета“, други реагират буйно на най-малкия дискомфорт. Тъй като бебето не може да говори, изразява емоциите си с плач: когато е гладно, има колики, някои не могат да търпят пълните пелени, топло им е, или студено, или просто искат да бъдат гушнати. Защото 9 месеца са били в „прегръдката“ на матката в съвсем друга среда – на тясно, тъмно, във вода, шумно (от движението на кръвта в кръвоносните съдове). Затова и се успокояват от т.н. бял шум, който наподобява звука в матката, например сешоар, прахосмукачка, има и специални устройства, които произвеждат такъв шум. С течение на времето всяка майка разбира каква е причината за плача и започва угаждането. Което е за благото на всички, но при прекаляване малките хитреци започват с манипулациите.

Цветът на акото – какъв трябва да бъде и какво сигнализират различните нюанси?

Първите изпражнения на новороденото са много тъмни и лепкави –мекониум. След 3–4  дни те добиват нормалния за бебетата жълтеникав цвят. Понякога той се променя, може да стане зеленикав, по-светъл или леко кафеникав. Това зависи от храната, включително и от тази на майката кърмачка, и от промяната на флората. Зелено изпражнение не означава, че бебето е настинало! Притеснително е кръв в изпражненията, много слуз и разстройство. Понякога в акото може да има жилки кръв от напъването или кафеникави кръвоизливи когато майката има разранени зърна на гърдите и детето поглъща малко кръв. Това не е опасно, ако детето е спокойно, без температура и обикновено няма място за притеснение.

SOS! Запушен нос на бебето – какви действия да предприемем?

Най-големият грях на българската майка е претоплянето на децата. Те се изнежват, често боледуват и да, не могат да дишат от топлия и сух въздух. Бебешкото носле е нежно, с тесни носни ходове. При температура над 23 градуса въздухът става сух, носната лигавица набъбва, нослето се запушва и настъпва трагедията – детето не може да спи, не може да се храни, плаче, неспокойно е. И се хуква по прегледи и за лекарства. А просто трябва да намалите температурата в стаята. Когато излезете навън, нослето се отпушва, нали? В ранната детска възраст капките за отпушване увреждат носната лигавица, затова се използва само физиологичен разтвор за промивка. Само когато има нужда, а не постоянно да тормозите децата, те хич не обичат да им бъркате в носа.

Сънуват ли бебетата?

Логично е да се мисли, че бебетата не сънуват, защото нямат натрупан опит и преживявания, а нервната им система е незряла. От друга страна обаче е установено, че бебетата спят в т.нар. REM фаза на съня, през която възрастните сънуват. Така че – да, възможно е да сънуват.

Боуен терапия и колики?

Боуен терапията придоби доста популярност и ако се попадне на добър терапевт с опит, има ефект. В много от случаите коликите са резултат от ниски нива на ензима лактаза (разгражда млечната захар) и нейните нива няма как да се повлияят по този начин, но когато се изгонят газовете детето се успокоява.

Защо някои бебета изглеждат кривогледи?

Всички системи на бебето са незрели, включително и очните мускули, които поддържат очната ябълка в правилна позиция. Затова в първите 3–4  месеца някои деца кривят очите. Ако обаче отклоненията са значителни и в рода има сериозно очни заболявания, преглед при очен лекар е задължителен.

Запек – как сте стигна дотук и кога се налага да включим бебешките клизми в действие?

Ако бебето е спокойно, но се изхожда веднъж на 3 дни с нормална консистенция на акото, това не е запек. И обратно, може да се изхожда и 5 пъти дневно, но с твърди изпражнения, това е запек. Тоест, важно е не само честотата на изхожданията, но и консистенцията. Ако оплакванията са хронични се прилагат продължително време сиропи, които предизвикват редовно изхождане, при хранене с адаптирано мляко има съответните формули. Когато детето е много неспокойно се прилагат клизмички или свещички подходящи за възрастта. Те, за разлика от сиропите, действат бързо, за няколко минути.

Истина или мит – кърмените бебета са по-здрави, нямат алергии и почти не боледуват?

Здравето на човек се определя от генотипа, който наследява и от начина на живот (фенотипа), включително и от храната. Идеалната храна за бебето е човешкото мляко – кърмата. И най-прекрасното адаптирано мляко се получава от животинско мляко, най-често краве. Тоест то е чудесно за телетата. С кърмата бебето получава всичко необходимо за задоволяването нуждите на малкия човек, включително и готови антитела от майката, които го пазят от болести. Но майките нека не се филмират, ако кърмата е недостатъчна, пак могат да отгледат здраво дете със смесено или „изкуствено“ хранене. Със закаляване, спокойствие и любов всичко се постига.

Закаляването – кога, как и колко?

Често под закаляване се разбира едва ли не моржуване. Нищо подобно, достатъчно е адекватно обличане, всекидневни разходки, спане на открито. Българското дете е мъченик. През зимата може да стане 15 градуса, но нашите деца са облечени с чорапогащник, клин, панталон и отгоре „космонавт“, и разбира се с дебела шапка, може и върху нея качулка. Да не настине. За какво закаляване говорим?

„Майчински бисери“

Драмата е голяма при първо дете, шокът предизвиква невиждана мисловна бъркотия. Затова майчините бисери са напълно нормално явление и не им се връзвам. Виж, детските бисери ме впечатляват много повече, те ми носят настроение. Питам 3-годишния Самуил: „Как са трите ти имена?“ – „Добре са!“, отговаря детето.