Вероятно познавате проф. д-р Боряна Слънчева. Тя е началник на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом". Работи в областта на продължителната дихателна реанимация – използването на различни техники на апаратна вентилация, върху проблемите в адаптацията при недоносените с много ниско и екстремно ниско тегло при раждането, върху проблемите на вродените бактериални и назокомиалните инфекции в неонатологичните интензивни отделения, антибиотичната политика, проучвания, свързани с особеностите на бъбречната функция при недоносените деца. Водещ изследовател е в разработването на програма за профилактика на мозъчните кръвоизливи при деца с ниско и екстремно ниско тегло. Какви са причините за преждевременното раждане, какво се случва в неанатологичното отделение, достига ли апаратурата за недоносените бебета, кой е най-трудният момент в грижите за най-малките и на още много въпроси ни отговори проф. Слънчева. Ето какво разказа тя.

Проф. д-р Слънчева, как започва денят в неанатологичната клиника?

Всеки ден точно в 8:00 ч. започва рапортът на нощните дежурни акушерки и лекар за състоянието на новородените в клиниката, следва интервал от 30 мин, през който обсъждаме текущите проблеми и пием кафе. Точно в 9:00 ч. започва общата визитация, която приключва в 11:30 ч., следват консултации на деца, лекувани в клиниката и изписани вкъщи, попълване на документацията по изискване на НЗОК. Точно в 13:00 ч. има свиждане на родителите с техните бебета и даване на сведения от лекарите, които лекуват конкретните деца.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Има ли случай от практиката Ви, който никога няма да забравите?

Разбира се, че има, и то не един, но не мога да ги коментирам. Все пак трябва да се спазва лекарската тайна.

Достига ли апаратурата за недоносените бебета?

Нашата клиника е много добре оборудвана, но и много натоварена. Това е причината за бързата амортизация на неонаталната апаратура, а тя трябва да се подновява с нова, съвременна апаратура. В тази насока използваме всички законови възможности – спонсори, участие в проекти. Освен от оборудване, бебетата имат нужда и от много ежедневни грижи, включително от неща, които приемаме за даденост – като еднократните пелени например. Досега в България нямаше пелени, които да им пасват като размер, но се радваме, че един от големите производители дарява специализирани пелени за бебета с тегло 800 грама на неонатологичните отделения в България, включително на СБАЛАГ „Майчин дом”.

Кой е най-трудният момент в грижата за най-малките?

Недоносените деца са много нежни и трябва да сме много внимателни в грижите си. Трябва да сме много добре професионално подготвени и да се съобразяваме със специфичните особености при недоносените деца. Всички, които работят в Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом” – лекари, акушерки, санитарки, знаят своите отговорности и работим в екип. Това е причината грижите за недоносените деца да са отлични и разбира се, да имаме добри резултати – здрави бебета и щастливи родители.

От какви родилни травми са застрашени бебетата?

Ако говорим за механични травми, те вече почти не се наблюдават и тук място имат уменията на акушер-гинеколозите.

Мама на тризнаци с изумителни снимки Преди и След

Какви са причините за преждевременното раждане?

Причините могат да се разделят на медицински – хронични заболявания на жената преди бременността, диабет, високо кръвно, имунологични заболявания, хронични бъбречни инфекции, заболявания на бременната по време на бременността – прееклампсия, инфекции; многоплодна бременност, възраст на родилката под 18 и над 35 год., асистирана репродукция.

Не трябва да се подценяват и социалните фактори – ниско образование, лоша здравна култура, непроследявана бременност, наркотична зависимост, тютюнопушене.

Съществува ли превенция?

Възможна е. Всички по-горе изброени причини трябва да се профилактират с добра акушеро-гинекологична женска консултация.

Какви са грижите за новородените с ниска телесна маса?

Основните грижи са насочени към стабилизиране на дихателната и сърдечносъдовата система, адекватно и пълноценно хранене, проследяване на двигателното и неврологичното развитие и рехабилитация при необходимост, проследяване на зрението по протокол с цел установяване на отклонения и при необходимост лечение, проследяване на слуха.

Колко често се раждат недоносени бебета?

За България честотата е 10–11%, която е средната и за Европа. За нашата клиника е 20% поради концентрацията на раждания при рискови бременности от цялата страна.

Има ли висок адреналин в работата Ви и как успявате да овладеете личните емоции, когато ситуацията е твърде комплицирана?

Разбира се, че има адреналин, трябва да се вземат бързи, рисковани, но точни решения за много кратко време. Личните емоции изчезват, когато сме на работа, основната ни задача е да лекуваме децата и всичко е подчинено на това.

Двойна радост след дълго чакане на бременността

Какво ще пожелаете на родителите на преждевременно родените бебета?

Да вярват в добрия и щастлив край на един дълъг и невинаги равен път.

Вашият съвет към дамите с проблемна бременност…

Да са добре информирани за проблемите и навреме да започнат проследяване на проблемната бременност от специалист акушер-гинеколог и при необходимост консултации и с други специалисти.