Бебетата схващат много лесно – това им е „подарък“ от еволюцията. Любопитно е, че това, до което са се докоснали, се запечатва в паметта им. Сръчността на ръцете им преминава през пет етапа.

Стискане
През първите седмици от живота ръчичките най-често са свити в юмручета. Отначало бебето ги отваря за кратко. Когато усети нещо до дланта си, веднага го сграбчва по „заповед” на рефлекса. Наистина е невероятно каква сила се крие в миниатюрните бебешки ръчички. В праисторическите времена това умение било важно, за да не се загуби малкото, докато мама се движи с племето. Здравата хватка доставя и на съвременното бебе чувство за сигурност.


Хващане
На три-четири месеца петте пръста на бебето се редуват в действията си. В положение по корем то освобождава едната си ръка и хваща онова, което е близо до него и привлича интереса му. Това му се удава с помощта на една нова важна способност – пространственото зрение. Всичко се опипва с голям интерес – мекото одеяло, силиконовата рибка, плюшеното зайче.

Пускане
Малкият човек се запознава с много предмети и техните особености. Например, щом разхлаби стискането, играчката пада. Мама или татко трябва да я вдигнат. Три пъти, четири пъти, десет пъти... упражнението е забавно и като че ли няма край. Мъничето не го прави, за да ядосва родителите си, а защото вече е малък изследовател. Кога мечо пада по-лесно – когато се пусне с лявата ръка или когато се пусне с дясната? И това е любопитно…

Бебето влиза в изследователския период на около седем месеца. Мама може с интерес да следи с коя ръчичка то посяга да вземе играчката – с лявата или с дясната. Още обаче е много рано да се прави извод коя ръка ще е доминираща в бъдеще.

Опипване
Малкият човек с любопитство опипва подадената му играчка. Някъде има по-изпъкнали ръбове – там ръчичката се задържа повече. Бебето съсредоточено разгадава някои особености. Когато ги установи, по-лесно му се удава да борави с предметите. Стимулиращо е да се дават на мъничето различни на пипане материи – кадифе, зебло…
Осеммесечното дете вече може да прехвърля предмет от едната в другата си ръка.

Хващане
Хващането е особен „скок“ в развитието на мозъка на детето. На около една година то овладява тази нова „дисциплина” в сръчността на пръстите си. Успява вече да хваща прецизно почти като с пинцета! Палецът и показалецът дори могат да уловят съвсем малки неща – например конец, късче хартия. В мозъка вече се е образувала здрава мрежа, която осигурява това умение. Интересното е, че то е тясно свързано със зоните, отговорни за говора. Активността на „центъра на хващането” стимулира и други важни зони в мозъка. Всичко това подготвя мъничето да изрече и първата си осмислена думичка. Съревнованието е горещо – мама и татко са нетърпеливи и с трепет очакват дали малкото съкровище първо ще каже „ма-ма“ или „та-ти“…

Уроци и от музиката
Знаете, че когато бебето чуе мелодия, която сте пели през бременността си, то се успокоява. Още по-добре ще е за него, ако заедно потанцувате. Така ще научите мозъка му да долавя ритъма. Учени от университета в Хамилтън, Онтарио, наблюдават как 7-месечни бебета се движат или поклащат, когато чуват различни по ритъм мелодии. Ясно е, че дори и при бебетата музиката развива различни сетива. Когато мама пее приспивна песен или пък, прегърнала мъничето, танцува с него под звуците на салса, тя стимулира мозъка му да възприема ритъма чрез всички сетива.