Едва проходило и проговорило, вашето дете няма търпение да натисне копчето на дистанционното. Застанало пред телевизора, малкото не може да откъсне очи от шарените картинки, от човечетата, които тичат, премятат се, смеят се и плачат. За съжаление не всичко, което се появи на екрана, е подходящо за невръстния зрител. Имайте предвид, че децата не трябва да гледат телевизия повече от 30 минути на ден, особено ако са на възраст под 2 години. Продължителното заседяване пред телевизора има негативни последствия – неспокойствие, страх, агресивност, нарушен сън, наднормено тегло поради намалена двигателна активност. Предаванията за възрастни са абсолютно неприемливи за децата. Телевизорът не бива да изпълнява ролята на детегледачка. Не допускайте детето ви да стои само пред малкия екран и да става свидетел на сцени на насилие и вулгарно поведение. Всичко това въздейства, дори ако малкото възприема  видяното само с периферното си зрение. Затова дори и по време на новините то трябва да е в друга стая.


Гледайте заедно детски предавания и наблюдавайте  реакциите на детето. Обяснявайте му с прости думи случките и кадрите. Ако малкото се измори или му стане досадно, преминете към друго занимание. Поиграйте заедно любимата му игра или измислете нова. Заедно направете театър и ако са се появили сълзи, те бързо ще преминат в смях… В тази възраст това не е трудно.

Стремете се да ограничите и вашия престой пред телевизионния екран. Личният пример е много важен. Ако прекарвате всеки ден по няколко часа пред телевизора, трудно ще разделите детето от екрана. Не позволявайте телевизията да замества всекидневното общуване с малкия наследник.