Учените изчисляват, че ако сегашната тенденция не се промени, поколението, родено след 2000-ата година, ще бъде първото поколение деца в еволюцията с по-ниска продължителност на живота от тази на родителите си!“ Тази стряскаща фраза бе изречена в  студиото на Радио FМ+  от младата, красива и много добре информирана Магдалена Пашова. Нутриционист и млада майка, която често ми гостува по теми за връзката между храненето и здравето. Допускам, че ние, съвременните родители, сме доста добре информирани за това, което индустрията направи с храната. Голяма част от нас се опитват да излязат от клопката и да се грижат за себе си чрез рационално избрана храна. Ние, създателите на деца след 2000-ата година, имаме възможност да променим нещо – и това е потокът от лесни, консервирани, инстантни и пакетирани храни, които извират отвсякъде с цел да ни улеснят. Решението обаче е наше – „Готви, за да не бъдеш сготвен“, както гласи една популярна в САЩ инициатива. Храненето може да бъде навик, може да бъде и плод на рекламна манипулация, но може да бъде и осъзнато приемане на това, което е полезно за нас. Това в още по-голяма степен важи за децата, които сме създали и отглеждаме. Решението какво да приемат като храна и напитки в първите две години от живота си, е наше и е реално определящо здравето им. Ето защо, когато Маги Пашова реши да напише и издаде „По-здрави бебета“, с радост я подкрепих, а по-късно станах и един от първите читатели и рецензенти на книгата. В моята приказка за вас днес разпалвам любопитството ви към една много различна книга, комбинираща най-последните знания и теории за храненето с личния опит на Маги при отглеждането на дъщеря й и консултацията с много родители на деца, страдащи от болести, причинени от храненето.

Храненето преди и след зачеване

Мой приятел ми сподели, че когато взели решение със своята съпруга да имат второ дете, минал на специален хранителен режим, който да е от чиста, органична храна. Качествата на спермограмата му видимо се подобрили през месеца, в който го е практикувал. Темата за фертилността и храненето е една от водещите в книгата на Маги Пашова. Лекуването на репродуктивни проблеми чрез детокс и правилен хранителен режим все още се олекотява пред атаката на тежката медицина, която веднага се заема с „поправка“ на грешките чрез медицински методи за зачеване. Понякога обаче истината се крие в нашите тела и това, с което минираме здравето си чрез приемането на консервирана, пълна с хормони и ГМО храна. Храненето след зачеване, по време на бременността, също е постлано с митове и легенди – от средновековното „храни се за двама“ до фанатичното веганство. Къде се крият капаните в двете системи и колко важно е да се движим между познанието и начина, по който нашето тяло се чувства, са въпросите, към които са насочени съветите на Маги Пашова.

Кърменето – между „искам“ и „мога“

Кърмата е съвършената храна за нашето бебе. Тя е съчетание от съставки и емоция, от които бебе расте здраво и щастливо. С тези нагласи  много майки, изпълнени с любов и желание да дадат най-доброто на своето дете, директно катастрофират в неочаквани за тях проблеми. Недобрата лична хранителна култура понякога минира доброто желание и отваря вратата на удобството, наречено „адаптирано мляко“. 

Какви са обаче съществените разлики между естествения майчин продукт и разработките на индустрията? Млякото за кърмачета не съдържа Bifidus flora, която  заселва червата на бебето с подходящите бактерии. Млякото за кърмачета не съдържа храносмилателни ензими. Млякото за кърмачета не съдържа антитела. Млякото за кърмачета не стимулира развитието на тимуса  и това може да отключи в некърмените бебета автоимунни заболявания. Млякото за кърмачета не съдържа  DHA – есенциална мастна киселина, необходима за развитието на мозъка. Желанието ни за кърмене може да бъде подкрепено от добри специалисти и консултанти по кърмене, които да ни помогнат да преминем през евентуални трудности и разочарованияМаги Пашова споделя своя личен път в кърменето и препоръчва какво може да се направи при конкретни затруднения.

 Захранването – територия на спорове, нови и стари школи

В България информационната среда е пълна с всичко – от съвети на педиатри за включване на плодов сок на 3-ия месец до съвети за изключително кърмене до година. Най-новите изследвания обаче за качествата на храните и логиката на включването им в бебешкото меню можете да проследите в книгата „По-здрави бебета“. Категоричната препоръка на съвременната наука е кърмата да е основното хранене до 6-ия месец, а след него има нови три течения: захранване, водено от родителя или т.нар. захранване с лъжица, и алтернативни, по-популярни като педагогическо захранване и захранване, водено от бебето. Кой от трите вида захранване ще изберете, зависи от вас, но книгата предоставя таблица с плюсовете и минусите на всеки един от тях.

Храната, приготвена от вас – да, от индустрията… по-скоро не

Зная, че препоръката да не използвате готовите храни, може да стресира изморените родители, за които пукотът на капачката от бурканче е равен на радостта от лесен и бърз начин да се доверят на големите производители на качествена храна за бебето. Съветвам ви обаче да прочетете срока на годност на опаковката и да помислите реално – възможно ли е тези продукти да са пресни и пълноценни, ако имат такава удобна продължителност на живота? И кои са съставките, които го удължават? Хубавото е, че на всеки подобен въпрос книгата дава алтернатива. Конкретни рецепти и начин на приготвяне, които отнемат минути и доставят вкус и здраве. Приложната ценност на книгата е именно в тези рецептурници, които дават идеи дори за седмично балансирано меню според възрастта на бебето от 0 до 2. И... тайната е – можете да запалите и бабите по тези рецепти.

„По-здрави бебета“ е книга, която от сърце приветствам заради съчетанието между теоретични познания, личен опит на майка и консултант в храненето на много бебета и практическа насоченост, които Магдалена Пашова съчетава с мяра и любов. Дава знание, но и възможност за личен избор и път на интуицията, която всеки родител има за своето дете. Книгата дава и самочувствие за майките, увереност, че всяко тяхно решение е продиктувано от грижа и любов.

Съветът на Маги Пашова е да бъдете меки и щадящи към себе си, да не забравяте, че освен всичко останало, храната трябва да носи удоволствие и наслада и че има един-единствен мега-макронутриент, от който децата ви се нуждаят повече, отколкото от протеини, въглехидрати и омега-3 – вашата безусловна любов.

*Материалът е публикуван в брой 227

Текст: Ива Дойчинова