Днес бъдещите родители рядко се съобразяват с поверието да не се купува нищо за бебето, докато то не се роди. Чрез прегледа на ултразвук акушер-гинекологът с почти пълна сигурност може да установи пола на детето. Новината за красива принцеса или чарвен принц изстрелва съвременните бъдещи майки и баби по магазините.

Дрешки, играчки, количка, кошара... попаднали в чудния свят на бебшките стоки, не се натоварвайте да купувате всичко, преди малкото да дойде на бял свят. Не от суеверие, а защото когато щастливото събитие се случи, ще се уверите, че сте се затрупали с безчет излишни дрехи и предмети. Помислете също колко релаксиращо ще е след раждането отново да обиколите любимите бебешки магазини. Тогава със сигурност ще сте наясно и от какво точно има нужда детето ви.

Съобразете се с някои прости правила и съвети:

Имайте предвид вашите условия на живот. Харесали сте перфектната количка – вземете обаче размерите й и проверете ще влезе ли в асансьора. В случай че жилището ви е малко, помислете къде ще я държите. Ако се налага да изкачвате шест етажа пеша, откажете се от тежката количка, по-добре купете слинг.  
Ако това е първото ви дете, ще получите много бебешки дрехи от приятели, колеги и роднини
, но много от тях ще са само за новородено. Деликатно насочете най-близките си да се ориентират към размер "0 до 3 месеца”, а дори и към по-голям.

Сдобили сте се с проходилка, столче за хранене,
столче за кола... те със сигурност няма да са ви необходими още в първите месеци след раждането. По-добре изберете вана за къпане или кошара за спане и преповиване.

 Вземете предвид и в кой сезон ще се роди вашето бебе. Не купувайте зимни дрехи, ако през зимата то ще е на 7–8 месеца.
 Подхранващо мляко, хидратиращ крем, олио за масаж, душ-гел... разнообразието на пазара е голямо, но струва ли си предварително да се затрупвате с тонове бебешка козметика?! Направете сметка дали когато детето се роди,  срокът на годност на тези продукти няма вече да е изтекъл. 

Чудите се каква да е завивката на вашето съкровище. Олекотените юрганчета са много красиви, но не се препоръчват за деца под 1 година, тъй като създават опасност от претопляне и задушаване.

Текст: Гергана Добрева, акушерка