Няма по-любопитни хлапета от 3-годишните. Те непрекъснато ви преследват и ви заливат с въпроси. Случвало ли ви се е да не можете да им отговорите? Много родители изпадат в конфузна ситуация, когато малкото им съкровище ги пита защо вечер се затварят в другата стая или какво е това “пенис”?

Изненадващите въпроси изскачат в най-неподходящото време – когато сте заета с приготвянето на вечерята, водите важен делови разговор или просто сте уморена. Така “Защо мама има мляко, а татко не”, “Не са ли зъбчетата прекалено тежки, за да може феята на зъбчетата да ги носи, как не й се чупят крилата” се превръщат във въпроси за 100 000 лв. от “Стани богат”.

Като в непозната държава
За детето ви светът е непознато място, като вие сте единственият му източник на информация. Малчуганът се опитва да намери смисъла на всичко, което вижда. Не мислете, че само големите деца задават въпроси. Изненадващите питания ще дойдат още щом детето проговори. Да си малчуган е като да си възрастен в напълно непозната държава – всичко ти се струва чуждо. Обикновено 2-годишните започват въпроса си с “Какво”. По този начин те обогатяват речника и познанията си за света. Постоянно ще чувате “Какво е това?”... Отговаряйте изчерпателно, за да може мъничето да получава колкото може повече информация за света наоколо. 3-годишните са “по-опасни”. За тях въпросите винаги започват със “Защо”. “Защо е тъмно през нощта?”, “Защо птиците летят?...” Отговорите ви ще помогнат на малчугана да научи причините за нещата, които се случват около него.

Трудните отговори
На пръв поглед въпросите изглеждат елементарни, но хлапетата не са за подценяване. Високият ви коефициент на интелигентност няма да е от полза. Има питания, чиито отговори просто не знаете. “Синът ми, който е на 3 години, ме преследваше с въпроса откъде идва светлината в лампите. Проблемът беше, че изобщо не разбирам от електричество”, разказва 29-годишната Мариета, майка на Християн. “Излязох от положението, като го попитах какво иска да знае – приказката за тока или истината за тока. Той, разбира се, избра приказката. Тогава можех да му разказвам какво ли не. Когато порасне достатъчно, ще му дам да чете научнопопулярна литература, но засега това му е достатъчно.” Игри като тези са подходящи, стига детето ви да знае, че са измислица. Не го оставяйте да живее в измислен свят. 3-годишните са малки, за да осъзнаят откъде идва токът, но 12-годишните вече ще разберат и от уроците.


Когато не знаете отговора, признавайте си. Не е срамно да кажете на детето, че не сте учен, а обикновен човек. Добавете, че ще прочетете по въпроса и ще го осведомите.

Неудобните въпроси
Колкото повече растат, толкова повече децата прибавят в репертоара си неудобни въпроси, на които родителите не могат да отговорят. Те питат за частите на тялото, особено се интересуват от противоположния пол, вълнуват се защо мама има голям корем, когато е бременна, как бебето е отишло там... “Обясних на дъщеря си, че докторът ще помогне на бебето да излезе от корема ми и тя ще се радва на братче съвсем скоро”, усмихва се 24-годишната Анелия Петрова, бременна в 8-ия месец и майка на 2-годишно момиченце.

Приказки без край
“Една вечер приготвях пиле, когато синът ми почти ме доведе до нервна криза. Постоянно ми задаваше въпроси за бедното пиле – как е умряло, а защо е умряло, дали е било от естествена смърт, дали аз съм го убила, момиче или момче е било, майка му и баща му сега не го ли търсят, имам ли нещо против да си вземе две парченца, възможно ли е да го погребем след вечеря, защо не бива да го слагаме в ковчег и още, и още... Накрая ми се плачеше”, споделя преживелиците си Янка Росева, майка на 3-годишния Янаки. За да спрете потока от въпроси, просто кажете: “Вече пита достатъчно за тази вечер, ще продължим утре” или “Запази най-добрия въпрос за след лека нощ.” Най-вероятно детето ще забрави какво е искало да каже. Възможно е малчуганът да прави така, за да привлече вниманието ви. Спрете за минута заниманието си, поиграйте си с него и той ще престане да ви тормози.

Класически отговори
Как се правят бебетата?
За 2-годишните – “Мама и татко правят бебе, когато много се обичат.”
За 3-годишните – “Когато мама и татко се обичат, те се прегръщат и докосват някои специални части на тялото си и така става бебето.”

“Защо котката умря?”
“Когато котката остарее или се разболее, тя умира. Не може вече да играем с нея, но винаги ще я помним и ще пазим нейни снимки.”
Не използвайте изрази като “котката заспа”, защото това ще обърка още повече детето. То може да се уплаши, когато ви вижда да спите. Ако попита за животинчето след няколко дни, кажете му, че то няма да се върне. Предложете му да нарисувате заедно няколко рисунки заедно или пък да разгледате снимките.

“Защо той седи на стол, а не ходи? (инвалидна количка)”
Хората се придвижват по различен начин, някои хора не могат да използват краката си както теб, но това не е толкова лошо.

Шокиращи въпроси
“Защо си толкова дебела?” – дори изречена от устата на невинно хлапе, забележката е груба и със сигурност обидна. На повечето родители им се е случвало да се изчервят заради голямата уста на мъничето. Какво да правите в този случай? Извинете се на човека, когото детето е обидило. А на малчугана обяснете, че има различни хора и е грубо да се правят такива забележки.
Когато детето ви пита нещо прекалено лично на публично място, а вие не може да отговорите, кажете на малкия любопитко, че ще му отговорите по-късно.