Поставянето на бебето по корем намалява риска от затлъстяване в по-късна възраст, показва ново проучване на австралийски учени. Според специалистите от университета в Сидни тази поза на тялото помага за укрепването на мускулите на шията и на гърба и осигурява на кърмачето необходимото физическо натоварване още в първите седмици от живота.

Резултатите от 5-годишно наблюдение върху развитието на 667 бебета показват, че поставяните по корем имат по-добър мускулен тонус и започват да се обръщат и да пълзят по-рано от връстниците си.Всички деца, участващи в проучването, до навършване на 4-годишната си възраст били посещавани през няколко месеца от медицинска сестра, която проследявала нервно-мускулното им развитие и промяната на теглото им. Събраните данни сочат, че ранното поставяне по корем помага за по-бързото моторно развитие, както и за поддържането на здравословно тегло.

Според ръководителя на проучването 23% от момчетата и 18% от момичетата на възраст до 3 години страдат от затлъстяване или наднормено тегло, като тази честота може да се намали с по-често поставяне на бебетата по корем.