Раждането на бебе е важно и радостно събитие, но след него всяка млада майка си задава много тревожни въпроси и се безпокои дали ще се справи с новата си роля.
В родилния дом вашето бебе ще се преглежда от специалист неонатолог, а след това вкъщи – от личния му педиатър. Въпросите, които е добре да зададете на тези двама специалисти, са важни, а отговорите им ще ви осигурят повече спокойствие. Кои са тези въпроси? Ще се опитам да ги изредя и да ви дам кратки отговори, които сигурно ще са ви полезни.Каква да е температурата на въздуха в стаята и как да изглежда стаята на бебето?

Здравото новородено поддържа нормална температура без допълнителни грижи за затопляне. Добре е температурата на  въздуха в стаята му да е не повече от 22–23 ºC. В стаята не бива да има цветя, телевизор или компютър, библиотека с много книги. Подът да не е застлан с килим, за да може всеки ден да се почиства с влажна кърпа (да не се събира прах). Детето да има собствено креватче, като чаршафчето се сменя всеки ден. Бебетата не спят на възглавница, но е добре под главата им да има само калъфка или пелена, която да се сменя, ако случайно то повърне.
Важно е на всеки 2–3 часа стаята да се проветрява по 10 минути. Така въздухът се поддържа чист и се предотвратява рискът от инфекции.


Кога да се къпе бебето? Колко пъти и каква да е температурата на водата и на въздуха?
Добре е бебето да се къпе всеки ден, но може и през ден само с вода. Температурата на въздуха на помещението за къпане да е с 2–3 ºС по-висока от температурата на бебешката стая. Температурата на водата да е 37 ºС. Първо се измива телцето и накрая главичката. Тя е най-богато кръвоснабдена и ако се измие първа, детето може да се охлади. След банята телцето и лицето на бебето обилно се намазват с бебешки крем или с тоалетно мляко. Очите се почистват с физиологичен разтвор или с преварена вода. Всяко око – с отделен тампон, като това се прави от външния към вътрешния ъгъл на окото. Ушите се попиват от водата с штифче с ограничител за уши.

Какво се прави, ако пъпчето не е паднало?
Ако пъпчето все още не е паднало, бебето се къпе, но след банята пъпният остатък се почиства със спирт и се поръсва с антибиотична пудра или се пръска с еозин багрило (купува се от аптеката), което помага за по-бързото падане на пъпчето. С него пъпният остатък се пръска още 2–3 пъти през деня.

Колко често да се сменя еднократната пелена и кога?

Еднократната пелена се сменя преди всяко хранене, като дупето на бебето се измива на течаща вода с температура  37 ºС. След това добре се подсушава и се намазва с бебешки крем или с олио. Особено в първите месеци след раждането използването само на мокри кърпички се препоръчва единствено при невъзможност за измиване. Кожата на бебето е изключително нежна и ако не се измива редовно и намазва с крем, често се подсича.
Ако бебето се изходи по време на храненето, добре е да изчакате поне 30 минути, преди да смените пелената, защото при манипулацията то може да повърне млякото.

Как да се облича бебето в стаята?

През първия месец детето прекарва повечето време в сън и бодърства за кратко. Добре е да е облечено с памучно боди и гащеризонче или ританки от по-плътна материя, да е обуто с терлички и да е завито с леко, но топло одеяло. Подходящи са олекотените завивки или одеялцата от полар, но задължително те да са в памучна калъфка. Тя се сменя поне веднъж на 48 часа. Вкъщи шапка на главата не е нужна!

Да се извежда ли бебето на разходка през първия месец?
Важен момент в отглеждането на бебето е подготовката за разходка на чист въздух. За зимните бебета тя трябва да започне след 15-ия ден от раждането, а за останалите – 3–5 дни след изписването. Започва се с широко отворени прозорци на стаята на бебето първо за 10–15 минути, като за 2–4 дни се стига до 1 час. След това бебето може да се извежда на балкона отначало за 15–20 минути, като постепенно времето се увеличава до 1 ч. След тази подготовка то вече е готово за разходка навън. Подходящи са часовете около обяд, когато температурата е най-висока (отнася се за зимните, ранните пролетни и късните есенни бебета). За родените през лятото и в по-топлите есенни и пролетни месеци се препоръчва разходка до 11 ч. и следобед след 16 ч. Бебетата не се излагат на пряка слънчева светлина, а на шарена сянка, като откритите части на тялото и лицето се намазват с UV бебешки защитен крем с фактор поне 20.

Нужно ли е профилактично бебето да приема някакви медикаменти?

Здравото новородено не се нуждае от стимулиране на имунната система и от други медикаменти. В тази възраст, и то след 20-ия ден от раждането, като профилактика на рахита започва да се дава витамин D3 в доза 500 Е дневно. С времето дозата се променя – може да се увеличи или витаминът да се спре в зависимост от състоянието на детето и от начина му на хранене.

Колко пъти бебето трябва да се преглежда от лекар?
За да сте спокойна, добре е през първия месец бебето да се прегледа от педиатър два пъти – 15 дни след раждането и в края на първия месец. Важно е да се провери теглото. На тези визити можете да зададете допълнителни въпроси.

Как да се разбере дали то се храни достатъчно?
Това е въпрос, който тревожи всички майки. Кърмените бебета трябва да сучат около 15–20 минути, а в края на първия месец – и до 30 минути. Активното сучене, разбира се, трае около 10 минути, след което бебето си почива и  доизсуква останалото, което му е нужно.
Ако кърмите и бебето не се събужда от хранене до хранене в рамките на 2 ½–3 часа, значи се храни добре. Особено важно е проследяването на т.нар. тегловна крива. Нуждите от храна за всяко бебе са различни. Важното е темпото на наддаване. За първите 2–3 месеца от живота на детето то наддава по 20–30 г дневно, като кърмените деца наддават средно 700–900 г на месец. Това е доброто наддаване.

При децата, хранени със заместител на майчиното мляко, теглото може да се увеличава повече. В някои случаи бебето всъщност се прехранва. Изпива винаги едно и също количество мляко (с биберон е по-лесно, отколкото да суче!), но всъщност човек не винаги иска да приема едно и също количество храна, нали!?

Какви ваксини и изследвания се правят на бебето?

Още в родилния дом на бебето започва да се прилага профилактика срещу чести и разпространени заболявания. Те ще му осигурят здравословно развитие. След 48-ия час се прави БЦЖ ваксина. Тя е срещу туберкулоза, която предпазва бебето от това сериозно и инвалидизиращо заболяване. Ваксината се поставя на лявото рамо.

Веднага след раждането, още през първите 24 часа, се прилага и ваксината срещу хепатит В. Тя се инжектира мускулно. Ваксината не дава странични реакции и усложнения и е съвместима с всички ваксини. Детето трябва да получи от нея три приема: първия – в родилния дом, втория – на 1 месец, и третия – на 6 месеца. Тази ваксина предпазва бебето от инфекция, която води до тежко увреждане на черния дроб.

В родилния дом между 3-ия и 5-ия ден след раждането от  пръстчето или петичката на бебето се взема кръв и се тества върху специални филтърни бланки. Това е скринингово изследване. Прави се на всички деца в Европа, САЩ, Канада и др. Чрез него се търсят заболявания, свързани с намалена функция на щитовидната жлеза (хипотириоза), с нарушение в обмяната на белтъците (фенилкетонурия) или във функцията на надбъбречната жлеза. Ранното откриване на отклоненията и своевременното лечение осигуряват на засегнатото дете много добро развитие.

Доц. д-р Боряна Слънчева
педиатър неонатолог
началник на неонатологична клиника
СБАЛАГ „Майчин дом” – София