Можете да превърнете деветте месеца в най-добрите за вас с помощта на някои полезни съвети.


Бременността може да послужи за оправдание да ядете каквото искате и да мързелувате. Проучвания обаче показват, че упражненията и богатите на хранителни вещества продукти се борят по-добре с умората, отколкото седенето пред телевизора. Съчетаването на бременността с гимнастика и здравословно хранене ще ви подготви да се справяте много по-добре с всичко, което ви очаква при раждането и отглеждането на детето. То ще ви направи и по-неуязвима към следродилната депресия и ще усили енергията и увереността ви.


Поддържайте добра форма


Пилатес е чудесен метод за укрепване на мускулите, които са най-натоварени през бременността. Тези упражнения помагат и за възстановяването след раждането. Подобен ефект има и йога за трениране на дишането и отпускането.
Упражненията за краката укрепват мускулатурата им и намаляват натиска върху гърба, с което подпомагат активността при раждането. Подходящи за вас са и леката аеробика, плуването (освен ако вашият лекар не го е забранил), разходките... Спортуването макар и в лека форма е свързано с допълнителна загуба на магнезий. Затова не забравяйте след гимнастиката да си вземете 5 таблетки от Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Тя едновременно релаксира мускулите ви, пази ви от преждевременни контракции и помага за добър сън.

Стимулирайте енергията си

Витамините, продуцирани от слънчевите лъчи, могат да укрепят имунната ви система през бременността. Използвайте слънцето по 20 минути всеки ден, като се разхождате или седите на пейка в парка.
Ако се чувствате уморена или напрегната, починете. Поемете дълбоко въздух 5 или 10 пъти, което ще повиши нивото на ендорфините и ще стимулира кръвообращението.
Осигурявайте си спокоен сън през нощта. Лягайте рано, вдишвайте няколко пъти дълбоко и се старайте да се концентрирате само върху дишането.
Масажът може да отпусне мускулатурата на гърба и да отстрани натрупаната млечна киселина, която затруднява дейността на  мускулите. Нека масажистът да е бъдещият татко. Няма нужда да има професионален сертификат. Внимателното разтриване на раменете и врата за 10–20 минути ще ви помогне да се отпуснете.

Гонете стреса

Фокусирайте се върху положителните страни на състоянието си, това ще подобри настроението ви. Радвайте се на буйната си коса и блестящата кожа на лицето си, подчертавайте секси формите си с облеклото.
Щом се почувствате извервена, преустановете това, което вършите. Разходете се, вдигнете краката си нависоко, забравете онова, което ви е ядосало. За повече спокойствие и добро настроение ще ви помогне и Шуслерова сол №5 калиев фосфат. Приемат й е препоръчителен в последните месеци на бременността заедно със сол №7. Така ще имате повече сили и ще се предпазите от следродилна депресия.
През третото тримесечие ще чувствате прилив на енергия, но не се преуморявайте. Направете списък на най-важното, което трябва да свършите през деня.
Внимавайте да не се преуморявате. Ако не можете да заспите и сте будна през нощта, поразходете се из дома или почетете книга. Не се паникьосвайте, успокоявайте се с мисълта, че това състояние е временно и скоро сънят ще дойде...
Може би се шокирате колко често забравяте. Това също е „бонус” от бременността, който ще изчезне, след като бебето се появи. Записвайте си важните неща, които ви предстоят.
Не е чудно, че изпитвате безпокойство пред предстоящата ви роля на майка. Разговаряйте с други бременни, споделяйте тревогите си, слушайте разказите на млади майки за техния опит и учете каквото можете.

Какво да хапвате

Бъркани яйца върху препечен хляб с нарязани домати, изпечени на грил. Тази закуска съдържа четири от основните групи храни. Фибрите и протеинът от пълнозърнестия хляб и бърканите яйца ще ви държат сита дълго време и ще ви отърват от стръвното нахвърляне на сладки лакомства. Печените домати отделят естествени антиоксиданти като ликопен, който предпазва клетките и се бори срещу инфекции.
Купичка сушени плодове и ядки. Ядките са добър източник на есенциални омега-3 мастни киселини, важни за развитието на бебето ви. Стафидите съдържат фибри и желязо, които намаляват в организма на бременната.
Банан. Той е богат на витамин С и калий. Фибрите му помагат срещу запек.
Черен шоколад. Потиска потребността от захар и съдържа флавоноиди и катехини, които укрепват кръвните клетки.
Пълнозърнести крекери със сирене. Крекерите съдържат витамини от група В, важни за функциите на вашия мозък и мозъка на бебето ви. Смята се, че сиренето подпомага заспиването, тъй като в него има триптофан – аминокиселина, известна с отпускащото си действие. То съдържа и калций, нужен за развиващите се кости на плода. Добре е да имате няколко крекера на нощното си шкафче срещу сутрешното гадене.

Каквито и храни да изберете е важно да запомните, че и най-здравословните от тях се нуждаят от помощници. През деветте месеца калцият и желязото са от съществено значение. Можете да ги усвоите по-добре, ако включите ежедневен прием на Шуслерови соли  №2 калциев фосфат и №3 железен фосфат. По 5 таблетки от всяка ще ви предпазят от рушене на зъбите и желязодефицитна анемия.


Лиляна Чичовска