Странно е как 8-месечното ви дете един ден, докато си играе с одеялцето в краватчето, лапва палеца си и започва да го смуче. В това нямаше да има нищо необичайно, ако беше инцидентно увлечение и бързо беше забравено. Но минават месеци и палчето става любимият утешител.


Детето дори отказва биберона залъгалка, дразни се, когато му го подавате, плюе го... Иска си палчето! Откъде се взема този лош навик?

Няма спор, че при много бебета смученето на палчето се тренира още от утробата
На ехографския преглед някои бъдещи майки виждат как мъничето им смуче палчето си. Така то се подготвя за сученето след раждането. Обикновено това занимание или изчезва след 4–5-ия месец, или се заменя от пристрастяването към биберона залъгалка.
Когато обаче откритието колко успокоително действа палчето стане по-късно, причина за него е преживян стрес или нещо, което силно е развълнувало детето. Случва се палецът спасение да се появи при малчугани, които постъпват в детска градина, където ги тревожи някакво негативно обстоятелство.

Много често смученето на палчето идва, след като започне отбиването
В този случай не става дума за любим "бебешки навик", а за по-зряла реакция. Споделете с педиатъра си, ако при детето ви се появи такова пристрастяване. Вероятно той ще ви посочи точната причина. Обикновено навикът е характерен за по-чувствителни деца, които през по-нататъшния си живот ще са силно привързани към родителите си, трудно ще се адаптират към нови условия и хора. Всъщност, смучейки пръстчето си, малкото дете търси по-голяма близост с мама. Това занимание го връща към вътреутробния период, когато се е чувствало в пълна безопасност, или пък към времето на кърменето, когато топлата прегръдка на мама му е действала успокояващо. Палчето замества нежното зърно на майчината гръд.
За да се отстрани късно започналото смучене на палеца, първо трябва да се открие психологичната причина за него
Важно е да прекарвате колкото може повече време близо до детето и внимателно да го наблюдавате. Отбелязвайте кога то прибягва до спасителното пръстче – какво е настроението му в този момент.
Щом видите, че насочва пръстчето към устата си, бързо му предложете някаква игра. Следете ръцете му постоянно да са заети с нещо. Подавайте му топка, играчка, книжка... След като му кажете  "Лека нощ ", оставете в креватчето му гумена играчка, която може да се лапа. Със сигурност детето ще се привърже към нея и много вероятно е тя да успее да замести пръстчето.
Не хвърляйте усилия с думи и заплахи да убеждавате малкото си съкровище колко лош е навикът му. Не дърпайте пръстчето от устата му. До никакъв успех не води и намазването на палеца с горчиво или с люто. Заради такава драстична мярка то няма да се откаже от навика си, само ще го раздразните и то ще се почувства нещастно и необичано.
Все пак не приемайте смученето на палеца като голямо зло. То рядко продължава много дълго. Някои деца не могат да се разделят с него и в детската градина, но след време там под влияние на подигравките на другарчетата бързо го изоставят.
Много рядко пристрастеността продължава с години и дори остава траен спомен – мазол на палеца и деформирана захапка...  В по-тежките случаи е добре да се потърси помощта на детски психолог.

Д-р Богдана Василева, педиатър