За дневника помогна мама Нина Иванова

С всеки изминал ден Анджи става все по-усмихната и общителна. Днес ни предстои голямо приключение или по-точно изкушение. За първи път Анджи ще хапне нещо различно от майчиното мляко. Избрах пюрето от моркови. На пазара се предлагат малки бурканчета, които са много удобни за първите дни на захранването, защото са по 80 г. А в началото малката госпожица ще опитва само по една-две лъжички и постепенно ще стигне до изяждането на цяло бурканче. Важно е майките, които започват да захранват детето си, да знаят, че когато топлят пюрето, най-добре да го правят първо на стайна температура, а после на водна баня в топла вода. Затоплянето в микровълнова фурна не се препоръчва, защото при него храната бързо достига много висока температура. И така


започваме захранването
Сутринта, както обикновено, накърмих Анджи, а на обяд ни предстоеше борбата с морковите. Въоръжих се с лигавник, сухи и мокри кърпички и я сложих да седне в столчето за кола, защото беше още малка за столчето за хранене. В началото Анджи гледаше лъжичката с пюрето много учудено. Дори не искаше да отвори уста, но след миг изяде и двете лъжички с моркови. Малката ми принцеса вече е голяма! Премина успешно от кърмата към пюрето. За тези няколко минути обаче успя да се изцапа цялата. Малките й палави ръчички пипат навсякъде. Дори лигавникът не помогна. Стана като жирафче – цялата на петна. Оставих я да прави каквото иска, защото бях чела, че е добре детето да пипне новата храна с ръка, за да се запознае с нея. След опита с пюрето накърмих Анджи, защото двете лъжички моркови не бяха достатъчни за обяд, и тя се успокои.

На другия ден за мое учудване малката госпожица
с желание отвори устата само като видя лъжичката

Така след 10 дни вече хапваше по цяло бурканче пюре. Реших да купя други зеленчукови пюрета и да се опитам да я захраня и с тях. Бях щастлива, че ще разнообразя менюто й и Анджи няма да яде само моркови и картофи. Когато обаче през следващите дни се опитах да й дам от други пюрета, нещата коренно се промениха. Бях започнала правилно – с 1–2 лъжици пюре от моркови, и бях изчакала достатъчно дълго, за да видя дали малката госпожица не е алергична, но тя проявяваше капризи към останалата храна. Оказа се, че не съм наясно със захранването, което е цяла наука. Когато й предлагах други пюрета, тя категорично отказваше. Чудех се какво става и реших да прочета повече по въпроса в Интернет. Там се запознах с майка от „Сдружението на бъдещите и настоящите майки”, която много ми помогна със съвети и материали за захранването. Осъзнах, че в желанието си да разнообразя менюто на детето за кратко време съм въвела прекалено много зеленчуци. Не бях обърнала и внимание, че повечето пюрета съдържат вещества, които не са подходящи за възрастта на Анджи –ориз и сметана например. От всичко, което прочетох, се убедих, че не бива да бързам. Така две седмици след началото на захранването Анджи продължаваше за хапва пюрета, но по 30–40 г, а основната й храна остана кърмата. Разбрах, че малката госпожица се чувства добре от моето решение. Продължих да я кърмя, преди да й давам пюре. По този начин тя беше сита и след това опитваше новите храни. До края на месеца вече знаеше вкуса на морковите, картофите, тиквата, тиквичките и броколите.
През този месец Анджи за първи път празнува един от най-хубавите християнски празници – Великден. Цялото семейство отидохме на църква на Цветница и на Разпети петък. Както каноните повеляват, успяхме да минем под масата с плащеницата. Едва ли са много бебетата, които с родителите си влизат в църквата, и затова свещеникът много се зарадва, като ни видя. На празника успяхме да я снимаме с купата с боядисаните яйца и ги опазихме здрави от палавите й ръчички.

Режимът на спане на Анджи почти не се е променил. Струва ми се обаче, че малката госпожица започва да спи по-малко отпреди.
Къпането е все по-голямо забавление
и покрай принцесата ни се къпе и цялото семейство. Като приключим, подът и дрехите ни са мокри, но никой не се сърди, защото е истинско удоволствие да видим как очите на малката чаровница светят от удоволствие.
След емоциите по захранването дойде време и за детската консултация. На шест месеца Анджи тежи 6930 г и е дълга 66.5 см. Лекарката ме посъветва да продължа захранването. Анджи е удвоила теглото си от раждането.