Хранителни съставки: витамини В1, В2, В3, каротиноиди, калций, желязо, магнезий, цинк, етерични масла
Латинското име на горчицата, правена от синапа, е mustum ardens – буквално “изгаряща паста”.
Етеричните масла, добивани от синапа, стимулират циркулацията на телесните течности и предизвикват изпотяване, подпомагащо изхвърлянето на токсините. Синапеното семе съдържа имуностимулиращи минерали – незаменимото за кръвта желязо и антиоксиданта цинк, и витамини от група В, набавящи допълнително енергия. Най-често се използва външно под формата на лапи при простудни заболявания.
Външно приложен, синапът може да раздразни кожата, затова го ползвайте внимателно.
Пиле масала
4 порции
2 с.л. пречистено краве масло
2 нарязани глави лук
2 ч.л. настърган пресен джинджифил
2 счукани скилидки чесън
1 ч.л. семена от черен синап
1 ситно нарязана червена чушка чили
2 ч.л. гарам масала
2 ч.л. млян кимион
4 бр. пилешки гърди
250 мл вода
125 мл кокосово мляко
1 с.л. нарязан пресен кориандър
В дълбок тиган запържете лука, джинджифила и чесъна в маслото. Добавете синапа, чилито и подправките и пържете 3 минути. Сложете пилето и водата и варете на слаб огън (не покривайте) до сваряване на месото. Прибавете кокосовото мляко и кориандъра и като заври, отстранете от огъня.
Из “100-те най-добри имуностимуланта”
Издателска къща “Хермес