Децата са чудесни, но понякога 2-годишният ви палавник може да скъса нервите ви. Предлагаме няколко идеи как да охладите яда си, като откраднете малко време само за себе си.

Направете се на туристка
Имате нужда от малко разнообразие и промяна на всекидневната гледка? Качете се на трамвай или на автобус и пътувайте в посока, която не познавате. Слезте на последната спирка, огледайте се наоколо. Може би ще откриете някое уютно кафене, което ще искате пак да посетите. Изпийте спокойно едно кафе. Починете 15-ина минути и обратно – у дома.

Смяна на интериора
Не е нужно да отивате надалеч, за да се измъкнете от собствените си “четири стени”. Потърсете във вашия град (или наблизо до него) уютен малък хотел и прекарайте там една нощ с партньора си. Да се наспите и да ви донесат закуската в леглото – кога ще изпитате такова удоволствие вкъщи!

Шопинг терапия
Детето ви цял ден е с лошо настроение. Вместо това да се предаде и на вас, поверете го на таткото, на баба, дядо или на някоя добра приятелка и се отдайте на обиколка из магазините, които отдавна не сте посещавали. Дори да си купите само ново червило, ще усетите прилив на положителни емоции.

Вечеря за двама
Уговорете се с таткото (като във времената, преди да дойде детето) да се срещнете в някой ресторант, където никога не сте ходили. Новата обстановка, хубавата храна и тихата музика създават повече близост от най-хубавата вечер, прекарана пред телевизора.

Назад към миналото
Какво сте правили преди раждането с вашите приятелки? Прекарвали сте дълго време в някое кафе и сте наблюдавали хората наоколо? Обикаляли сте по магазините за дрешки? Опознавали сте нови дискотеки или клубове? Посветете няколко часа на същите занимания и се насладете на отсъствието на всекидневните дразнители.

Потопете се във вода
Посетете плувен басейн и поплувайте във водата. Само след няколко минути стресът ще отстъпи място на приятното отпускане.

Подарете си усмивка
Имате нужда от малко ободряване? Купете си хубав букет и се разходете с него по улиците. Ще се изненадате колко много непознати ще ви се усмихват и ще ви погледнат в очите.

Разходка из музеите
Музеите са скучни? Това сигурно са спомени от ученическите години, когато под строй са ви развеждали из огромни зали и са ви изнасяли скучни беседи. Днес музеите са интересни дори за най-малките. В някои от тях са организирани атрактивни мултимедийни програми.

Посещавайте курс по гимнастика
Няма значение дали ще е йога, аеробика, тае бо, или нещо друго – важното е да са погрижите за тялото си. Това ще ви помогне да увеличите енергията си. И да прогоните натрупаната умора и стреса от монотонните домашни задължения.

Просто изчезнете…
…когато хаосът стане прекалено голям и таткото е вкъщи. Заключете се с някое списание или книга в спалнята или в банята. Един час семейството може да изкара и без мама.

Помързелувайте в леглото
Времето е лошо и семейството е кисело? Дъждовните дни също могат да са чудесни – в леглото, с много възглавници, с книга и време един за друг. В такъв ден поверете детето на някоя от бабите. Тя дори няма да има задължението да го води на разходка, което може би е уморително за нея.

Потопете се във ваната
Стегнатите мускули веднага се отпускат в топла вода, а с подходящи соли и аромати настроението се повишава – лавандулата например създава хармония, гарденията успокоява.

Правете упражнения за дишане
Дълбокото вдишване доставя енергия. Затова не забравяйте от време на време да вдишвате дълбоко, например, докато чакате на светофара или на опашката в детската кухня.

С краката нагоре
Майките имат нужда от паузи. Най-добре е да си създадете ритуал – щом детето заспи следобед, вдигнете краката си нависоко и почивайте или подремнете 20–30 минути.

Рейте се в “облаците”
Най-доброто на този вид отвличане на вниманието е, че може да го прилагате почти навсякъде – докато бутате количката, на детската площадка, при простиране на дрехите. Опитайте!

Осъществявайте мечтите си
В неделя да не става рано с детето – това е мечтата на хронично уморената майка. Споделете тази мечта с таткото. Нека той ви помогне да я осъществите. Не е толкова трудно. А и любимият ви ще се убеди, че връзката му с детето става по-топла именно благодарение и на това подарено му от вас време.

Облечете се като за навън
Може да звучи смешно, но понякога особено трудният ден става по-поносим, ако отхвърляте всекидневните задачи с делово облекло, а не по пеньоар.

Спортувайте
Ако не го правите, просто няма да имате резерви. Ако не ви се тича, потърсете нещо друго, има достатъчно обяви с предложения.

Отдавайте се на някакво хоби
Нищо не отвлича така вниманието от всекидневието като занимания, които изискват концентриране – бродиране, боядисване на мебели, шиене, пеене в хор, учене на чужд език...

Правете излети в планината
Дори да не покорявате върхове, въздухът и гледките в планината ще повдигнат настроението ви и ще ви заредят с положителна енергия.

Близо до природата
Истинско удоволствие е с детето да наблюдавате как врабчетата прехвърчат от клон на клон или пък да търсите следите на някое препускащо зайче.

Нощна обиколка
Тъмни сенки, непознати шумове – нощем дори броденето в градината е вълнуващо. Точно затова децата обичат нощните разходки с джобно фенерче.
Ако живеете в безопасен квартал (а има ли такъв?), направете 10-минутна обиколка по тъмно. Положително ще забележите, че по това време въздухът е по-чист, няма го и досадният шум от автомобилите. Може да ви прави компания само някое дружелюбно бездомно куче...