Бременността не е болест – това е едно от първите неща, които ще чуете от вашия лекар. Ако спортът е бил част от живота ви преди бебето, не му обръщайте гръб сега. Гимнастика, разходки, дори малко фитнес – всичко това ще окаже благотворно влияние върху непрекъснато променящото се тяло, ще поддържа мускулите ви, дори благодарение на спорта ще можете по-лесно да се справите с вечните неразположения, които съпътстват бъдещата майка.


“Ходенето пеша беше една от причините да се чувствам превъзходно през цялата бременност. Не се натоварвах много, усещах тялото си отпочинало, но и стегнато, поддържах добра за състоянието ми фигура. Благодарение на ходенето пеша след раждането възвърнах предишната си форма само за няколко месеца”, споделя актрисата Джулиан Мур.

Добре е да ходите пеша поне час и половина всеки ден. Ограничете се с гимнастика за бременни или с дълги разходки. Не прекалявайте. Във вашето състояние не е препоръчително да тичате по 3 км на ден. Изберете спорт, който не ви натоварва. Йогата е идеален вариант за гимнастика. Разбира се, ще има дни, в които ще ви се мързелува. Това е разбираемо – бременността е повод без угризение на съвестта да си позволите огромно парче торта или шепа сладки. Не се насилвайте, спортът трябва да ви носи удоволствие.
Решавате, че ще поддържате фигурата си, но какво да облечете?
Вече няма нищо по-лесно от това да намерите удобни дрехи дори и за вашето деликатно състояние. Повечето спортни облекла са изработени от еластични материи – много подходящи за непрекъснато наедряващата бъдеща майка. През първите три месеца на бременността без проблем може да използвате спортните дрехи, които сте носели, преди да забременеете. Едва от петия месец ще се наложи да направите бърза разходка по магазините за някой нов панталон или удобни маратонки. Старите тениски вече ще притискат понаедрелия ви бюст, а най-вероятно няма да може да пъхнете краката си в поизносените маратонки. Основното изискване към спортните дрехи за бременни е

бъдещата майка да се чувства удобно
независимо дали ще прави дълга едночасова разходка, или пет минути ще се поти с някой уред за стягане на бедрата.
Добрата новина е, че сега по-лесно отвсякога може да сте спортуваща бременна, облечена със стил. Повечето фирми, производители на спортни облекла, вече се убедиха, че бременните са едни от най-добрите им клиенти. Бъдещите майки искат винаги да изглеждат добре, имат много свободно време за обикаляне по магазините и с удоволствие показват новите си придобивки на всички свои “колежки”. Ластичен панталон със специален колан, който се регулира според корема, сутиен за спортуване, удобни широки панталони за йога или специално сако без копчета – вече може да ги откриете на пазара. Спортното облекло е от
материя, която пропуска въздуха
и дава възможност на кожата да диша, едновременно с това държи корема и кръста на бременната топли. От друга страна, тези дрехи се перат лесно, съхнат бързо и винаги могат да влязат в употреба.
Колкото и да не ви се иска, най-вероятно през бременността почти всички обувки ще ви омалеят. Купете си спортни обувки, които не запарват краката. Удобни са и модели с отворени пета или пръсти.