Драмата на трапезата е позната на много родители. Наред с борбата за ножа и вилицата често причината е поднесената храна. Някои деца биха се хранили седмици наред само със спагети или с бял хляб, вместо с топла храна. Според специалистите това не е причина за тревога. Според тях напълно нормално е малките деца отначало да са скептични, тъй като нямат опит с вкусовете и трябва първо да свикнат с различните храни. Тази скептичност е наследена през вековете от предците, които с нейна помощ са се предпазвали от отровни растения. Затова родителите са съветвани да предлагат непрекъснато нови храни на детето в миролюбива и спокойна обстановка. Понякога детето опитва непознатата храна едва на седмия или осмия път, особено когато не е сладка. Със сладките ястия се свиква значително по-бързо и безпроблемно.

Не е нужно родителите да се тревожат, ако детето отказва първоначално някои храни. Добре е те да запазят спокойствие и да насочват малкото към плодове и зеленчуци, като подреждат красиво масата за хранене. Апетитно изглеждат зеленчуци и плодове, предлагани под формата на сърчица, боднати на клечки. Зеленчуковото пюре може да се скрие под спагетите. Добре е детето да помага при подготовката на трапезата, като му се даде възможност да мие салатата или доматите. Така у него може да се събуди любопитство към новите храни  и да се породи желание да ги опита. Големината на порцията сурови продукти за детето се определя от количеството, което се побира в ръката му. За малките деца това например е четвъртина или една осмина ябълка.

Важно е какво яде мама

Както винаги, важен е примерът на родителите. Който иска детето му да яде броколи, трябва да си сипва от тях в чинията. Наученото през този период определя вкусовите предпочитания на детето в по-късното му развитие. Към здравословното хранене принадлежи и спазваният брой на отделните хранения – например три основни и две допълнителни. Добре е да не се хапва междувременно, за да има детето апетит на масата.

Родители, които се тревожат за пълноценното хранене на детето си, може да си водят дневник, в който да записват храните, които то консумира за две седмици. Обикновено те ще се изненадат колко разнообразно се храни всъщност детето им.

Допълнително към храната на детето в промеждутъците може да се предлагат плодови сокове, които съдържат много витамини. Специалистите съветват родителите да предлагат на детето цялото разнообразие от хранителни вещества, които то да опознае. Може на масата да се сложи чиния със салата преди основното ядене, за да се предизвика детето да опита първо нея. Това е особено успешно, когато то е гладно.