Кратък наръчник за бебешката Първата баня е сублимен момент, който приобщава около бебешката ваничка поне две баби, един тревожен татко и донякъде неуверената майка (особено ако говорим за първо дете).

Преди ,,екипът по къпане на бебето‘‘ да пристъпи към действие обаче, са налице множество сухи тренировки от страна на родителите и широка гама цветни съвети от загрижените роднини.

Може би на вас тепърва ви предстои подобно приключение? Ако все още сте в очакване на своята рожба, но гореописаният сценарий не ви допада особено, имаме за вас далеч по-лежерен и позитивен вариант.

Или вече сте мама и татко на едно чудесно новородено сладуранче, а то си има кака, батко (защо не и двете) – да, да, знаем – къпането е съпроводено от сериозна организация, ресурси и планове. Продължавайте да четете, за вас също има полезни съвети.

Как да превърнете всяка бебешка (и не само) баня в удоволствие, дарявайки на кожата нежна грижа?

1.   Бъдете информирани. Основното изискване е уверено да хванете и да държите бебчето. Нужно е то да има опора и никога да не го оставяте без надзор – дори за минута.

2.   Главичката се мие последна. Защо? Тя е най-богато кръвоснабдена и ако се измие първа, детето може да се охлади. Когато миете главата, препоръчително е лицето на детето да е обърнато надолу към ваничката.

3.   Добре е един от родителите да държи бебешката ръчичка. Водата може да е по-малко количество и едва да покрива телцето, постепенно увеличавайте обема. Понякога бебета се страхуват и го показват чрез плач и стиснати юмручета.

4.   Говорете на бебето с любов. Когато чува успокояващата интонация на гласа ви, то ще се чувства сигурно.

5.   Уверете се, че температурата на водата е подходяща. За тази цел е нужно да имате термометър за отчитане на температурата ѝ.

6.   Къпете бебето преди да се е нахранило. Хубаво е да създавате ритуали, бебетата обожават да знаят какво следва, рутината помага и на вас, и на тях. В този ред на мисли – къпането може да се случва преди вечерята и нощния сън.

Подгответе си:

1.   Козметика, подходяща за най-малките – по време на банята и след нея.

Изборът е труден, защото искате най-добрата грижа, но нямате никаква представа как трябва да изглежда тя. Да, красивите опаковки не са предпоставка за очакваното качество. Заложете на изпитани продукти, създадени за чувствителна и деликатна кожа. 9 месеца препоръчва:

·      SENSIBEL НАХТКЕРЦЕН ДУШ-ОЛИО. Съпътстваща грижа при невродермит, псориазис, хронични екземи, чувствителна бебешка кожа. Олиото е подходящо за всекидневна употреба.

·      DR.THEISS НАХТКЕРЦЕН ШАМПОАН. Дерматологично тествана кожна поносимост и ефективност. Не съдържа парфюми и оцветители.

·      SENSIBEL НАХТКЕРЦЕН ИНТЕНЗИВЕН БАЛСАМ. Успокоява и екстремно сухата кожа, интензивно я обогатява с липиди и влага, облекчава сърбежа, омазнява. Има изключително добра поносимост.

2.   Затоплена бебешка хавлия. Органичният памук е винаги добра идея, той ще погали кожата, подсушавайки капчиците вода. Бебето ще се стопли с своето пашкулче, а след това е готово за нанасяне на интензивен балсам и крем против подсичане.

3.   Кана с топла вода за финално изплакване. Стъклото не е добър вариант, изберете нещо леко, красиво за детските очи, в среден размер.

4.   Физиологичен разтвор за почистване на очите и нослето.

5.   Подходящи дрешки. Бебешката кожа предпочита естествени материи, безопасни, меки, удобни.

Към родителите на повече от едно дете…

·      Уверете се, че освен задължение, банята за децата е и удоволствие – особено за онези над 1-годишна възраст. Как? Въоръжете се с гумени играчки, включвайте мъниците в процеса, докато ги сапунисвате, давайте насоки от типа ,,Хайде, търкай коремчето…‘‘, ,,Изкъпи патенцето…‘‘, Позволи на рибката да плува…‘‘.

·      Опростете процеса. Децата усещат нашето напрежение, съответно стават нервни, неспокойни и дори своенравни. Бъдете в хармония, която ще се предаде и върху тях. Мама и татко да действат в екип и с усмивка – златно правило.

Как? Фиксирайте си час – винаги го спазвайте, създайте добрите навици в ранна детска възраст. Дайте име на водните приключения, например - ,,Чисти косички

Доверете се на козметика, която е подходяща за всички у дома. Малките обичат да имитират мама и тати, те с удоволствие ще използват вашия шампоан или душ-олио. Но това не е всичко – когато една серия продукти се грижи за кожата на малките и големите, спестявате не само средства, а и място. Всички печелят!
Как? С помощта на  Dr.Theiss – Sensibel Нахткерцен.Въз основа на успокояващия и грижовен ефект на вечерната иглика, растителни съставки и урея, Sensibel Нахткерцен блести с ефективна формула в грижа за кожата и с клинично доказани резултати.

За финал ни остава само да ви пожелаем – щастлива баня! Сигурни сме, че не само първата, но и всяка следваща ще бъде такава, ако последвате нашите малки съвети.