Според съвременната теорията „ефекта на пеперудата“ има своето място и  значение в живота на всеки човек. Това е термин от съвременната „Теория на хаоса“, която предполага, че всички обстоятелства и неща, които се случват, се основават на определени условия и зависимости или непредсказуемата страна на живота. Животът понякога изглежда толкова непредсказуем, защото има неща, които, колкото и да искаме, не зависят само от нас - поредица от причини и следствия.

Един глупав инцидент води до малко забавяне, невъзможност да стигнеш там, където си тръгнал поради различни обстоятелства, нарушено обещание.

Всичко, носещо извънреден хаос, може да ескалира в събития, променящи живота ни завинаги. Всяко нещо води до друго, всяко решение, което вземаме, всяка ситуация, с която се сблъскваме, всеки човек, който срещаме, тласка живота ни в различна посока. Точно като реката, която носи пръчките по течението, няма сигурен начин да предскажем съдбата им. Можем само да предположим, къде ще се озоват след две минути. Но къде ще са след 3 часа или 5 дни?

Друг пример, който дава д-р Торсунов, е да си представите, че отношенията ви с най-близкия човек се разпадат. Комуникацията е кошмарна, всеки миг връзката ще се разпадне. И въпреки това решавате, че ще потърсите любимия си човек, за да поговорите. Не сте ли забелязали, че дори и да отивате с най-добри намерения да се разберете, близкият ви остава безразличен, сякаш няма чувства. На всички нас ни се случват едни и същи сценарии в живота, отношенията ни са обтегнати, любимият човек е раздразнен и сърдит.

Но вместо да се опитвате да го търсите и разговаряте, за да се разберете веднага или възможно най-скоро, за да можете да спите спокойно, да речем, запазвате самообладание, проявявате търпение, пожелавате му вътре в себе си най-доброто, заявявате на сърцето си, че го обичате и сте в състояние да приемете неговия избор. И макар невинаги, но достатъчно често в живота, при такива ситуации след време любимият човек идва при вас успокоен, с намерение добрите ви отношения да продължат…

Всички знаем как светлината притегля нощните пеперуди. Вероятно, техните инстинкти добре им подсказват, че тази светлина е опасна за тях, но въпреки това те се стремят към нея и изгарят. Този т.нар. ефект на пеперудата може да се пренесе върху житейските ситуации, но човекът не е пеперуда и притежава способности да се справи с много предизвикателства и изпитания по пътя си. За да имаме успех, трябва да направим вътрешната промяна и целенасочената работа да се подобрят личните усещания и отношението към близкия и любим човек. Доброто отношение, разбирането, мъдростта, импровизацията във връзката може да допринесат за нейното успешно съществуване.

 

Някои от тайните на успешната партньорска връзка са много лесни и логични:

  • Не допускайте гневът да надделее. Гневът убива любовта! При това бързо и болезнено. В първите минути, когато се почувствате обладани от гняв и яд, опитайте се да го преодолеете вътрешно, без да го ,,изливате" на човека отсреща. Ако все пак сте проявили гняв, то не се срамувайте първи да поискате извинение от партньора си. Това е достойното и правилното решение, което ще заздрави отношенията ви.
  • Не проявявайте ревност - ревността е резултат от чувство на собственост, а никога не бива да забравяте, че човекът до вас не е предмет, той доброволно е поискал да споделя живота си с вас. Ревността също убива любовта, но бавно и мъчително.
  • Проявявайте нежност, грижа и внимание. Дори ако партньорът ви е отдалечен от вас и зает с други мисли, не се отчуждавайте от него.
  • Станете най-добър приятел на партньора си - отношенията в една връзка трябва да са дълбоки и истински на всички нива в общуването. Подкрепата и усещането за сигурност са основни фактори, които поддържат любовта и я засилват. Никога не подминавайте проблемите и грижите на любимия си и му съдействайте по всякакъв начин.
  • Освободете се от стреса, високата тревожност, емоции като страх, гняв, раздразнение защото сърцето и мозъкът ви мислят, че сте в опасност, предизвиквайки биохимичен и органичен хаос. Има практики за овладяване на тези състояния. Запишете се на лекция или прочетете литература, свързана с емоционалната интелигентност.
  • Научете се да обичате със сърцето, за да покажете отношението си към партньора. Всичко започва вътре в нас. Когато започнем да мислим със спокойствие за човека до нас, на който сме се доверили и спрем да се тревожим тогава ще знаем, че сме постигнали успех.


Milenita May