Прочетете нашия “пътеводител” как растат децата и какво да очаквате през различните периоди.


Младите родители най-често се вълнуват от въпроса дали бебето им се развива според нормите. Когато не всичко съвпада със стандартните показания, настъпва тревога. Според специалистите обаче обикновено тя не е основателна.

Здравите бебета се раждат с различно тегло и ръст, след което не растат с постоянна скорост. Детето ви може да изглежда различно от децата на приятелите ви или от собствения си брат или сестра на същата възраст и въпреки това да се развива напълно нормално.

Кое влияе на растежа
При раждането. Ръстът и теглото на бебето при раждането зависят частично от генетични фактори. Първото дете обикновено е по-малко от следващите, тъй като матката при първескините е по-малка и по-тясна. Обикновено момчетата са по-едри от момичетата, а близнаците – момичета и момчета, са с размери, по-малки от средните за новородените.


Някои фактори на страна на майката също могат да окажат влияние на големината на новороденото.
Тегло на майката – обикновено по-пълните жени раждат
по-голямо бебе.
 Наддаване на тегло през бременността – много малкото наддаване (под 6 кг) е свързано с по-малко новородено.
 Консумация на повече кафе и тютюнопушене от майката – двата фактора могат да ограничат растежа на плода в утробата.
 Хронично заболяване на майката – например диабетичките  раждат често много едри бебета.
През първите две години. Растежът на бебето зависи от големината му при раждането и от генетично програмираните му размери. Новородено с по-малко тегло и ръст, което обаче генетично трябва да стане голямо дете, през първите две години расте по-бързо от едрото при раждането бебе, на което е заложено да стане малко на ръст и тегло дете. Ако бебето се е родило с ръст 59 см (среден ръст на новороденото около 51 см), не очаквайте, че когато порасне, ще надмине 2 метра. Важен показател за прогнозата е ръстът на двамата родители. 
През детството и теглото, и ръстът се увеличават на тласъци, поради което растежът може да изглежда много бърз. Затова понякога дете, което до вчера е било пухкаво, изведнъж се “източва”. При всяко дете през отделните периоди растежът е различен, като е възможно понякога видимата разлика да настъпи за много кратко време. Не е известно коя е причината малчуганът да расте бързо точно този, а не другия месец, но се предполага, че разликата може и да е сезонно обусловена. Установено е, че  често децата растат по-бързо през лятото, а най-бавно – през есента.
Растежът се стимулира преди всичко от растежния хормон, секретиран на тласъци през деня и отделян в кръвта в най-голямо количество по време на сън. Затова достатъчният сън е много важен за децата и юношите.

Ориентири
От раждането до една година. До първата си година бебето увеличава ръста си с около 25 см и утроява теглото си при раждането.
От една до две години. Малките порастват с 13 см и увеличават теглото си с около 3 кг.
От две до десет години. Повечето деца се вместват в заложения им модел на растеж, като прибавят всяка година по около 7 см и 3 кг.
През пубертета. Момичетата порастват с 23 см и увеличават теглото си с 6 до 25 кг, а момчетата – съответно с 29 см и с до 30 кг.

Д-р Пенка Цочева
педиатър