Дъщеря ми е на 1 год. и 2 мес., но още има бебешки корички по главата си. Как могат да се премахнат трайно? Симона Цанева, Монтана


Млечните кори (crusta lactea), които представляват излющен епител и засъхнала лимфа, се срещат често при новороденото и кърмачето. Те се натрупват по окосмената част на главата, челото, веждите и носа.

Коричките са една от формите на заболяването себореен дерматит, което може да се прояви и като зачервени и лющещи се плаки по лицето, големите гънки и седалището.
Заболяването има връзка с мастната секреция, но не е аналог на себорейния дерматит при възрастните. В повечето случаи то се самоизлекува до шестия месец и не рецидивира.

Причините за себорейния дерматит са различни, но все още съществуват само предположения за тях. Сигурно е, че има сезонна зависимост, тъй като заболяването се проявява по-често през есенно-зимния период.
Понякога млечните корички по главата на бебето могат да останат и след шестия месец. Заболяването се лекува. Целта е да се излющят корите. Три часа преди баня засегнатите участъци се намазват с нископроцентно салицилово олио, след което коричките внимателно механично се отстраняват.
Измиването на главата и тялото би следвало да се прави вместо с вода и сапун с течни стерилни масла, хума и специални детски шампоани, които могат да се намерят в аптеките и специализираните магазини.