Що е дерматит на пелените? Дерматитът на пелените е възпаление на кожата, която е под пелените. Това възпаление се предизвиква от комбинирането на влага, топлина, урина, изпражнения, триене и вторична инфекция. Пълното отстраняване на тези фактори при дете, което ползва пелени за еднократна употреба, е трудно. Поради това лечението на раздразнената кожа е предизвикателство не само за родителите, но и за педиатрите и дерматолозите.
Дерматитът на пелените се среща при 25% от децата, които се отглеждат с пелени. Той не се развива непосредствено след раждането. Обикновено се появява между 3-ата седмица и 2-рата година, като най-често засяга децата между 9-ия и 12-ия месец.

Кои са причините?
Основните причини, които допринасят за дерматита на пелените, са четири.
Влагата. Мокрите пелени водят до свръховлажняване и разраняване на повърхностния слой на кожата. Това нарушава нейните бариерни свойства, улеснява проникването на дразнители и микроби, увеличава травмирането от триенето.
Триенето. Най-често дерматитът на пелените се локализира там, където контактът между кожата и пелените е най-голям. Механичната травма от триенето лесно нарушава раздразнената кожа и допълнително влошава нейните предпазни функции.


Урината и изпражненията. Взаимодействието на урината и изпражненията, което настъпва при продължителния им престой в пелените, има ключова роля за възникването на дерматита на пелените. Бактериалните ензими разграждат уреята от урината и освобождават амоняк, който повишава pH на средата. От това фекалните ферменти се активизират, дразнят кожата, като нарушават целостта й. Отделяният амоняк не въздейства върху здравата кожа, а само засилва дразненето.
Микроорганизмите. Инфекциите с кандида и по-рядко със стафилококи са чест спътник на дерматита на пелените. Топлата, влажна и с високо рН среда е идеална за развитието на тези инфекции. Вродената антимикробна флора не може да съществува при високо рН. Колкото по-тежка е инфекцията, толкова по-голямо е количеството на кандида в пелените и по седалището на детето.

Как се проявява?
В началото дерматитът на пелените започва като локализирано безсимптомно зачервяване на кожата, което, ако не се вземат нужните мерки, може да прогресира – зачервяването да се разпространи и да доведе до раздразване и разраняване на кожата. Обикновено този дерматит не засяга гънките, а се локализира върху изпъкналите гладки части, които са в най-близък контакт с пелените. Когато е усложнен от инфекция с кандида, се появяват ярко червени плаки и пъпки. При инфекция със стафилококи се наблюдават язвички и корички с цвят на мед и има увеличение на лимфните възли.

Как се лекува?
Причината за появата на този дерматит е постоянната употреба на пелени. Затова най-добре е максимално да се увеличи времето, когато детето е без тях. Този съвет обаче не е лесен за изпълнение. При честата смяна на пелените детето остава сухо и урината и изпражненията не се смесват. Пелените трябва да се сменят веднага след като се намокрят или поне на всеки 3–4 часа. При новороденото това е нужно да се прави по-често, тъй като кожата му е много чувствителна. Важно е да използвате по-свободни пелени – избирайте размер, малко по-голям от съответния на възрастта на детето. Това ще позволи да се намалят триенето и контактът между пелените, урината, изпражненията и кожата. Дерматитът на пелените изчезва, когато детето започне да ползва гърнето или тоалетната.

Бариерни средства
Употребата на т.нар. бариерни средства (мазила) може да намали честотата на дерматита на пелените и е особено важна за профилактиката и лечението. Добре е такова средство да се използва при всяка смяна на пелените. Целта е да се намали загубата на вода през кожата и пропускливостта на кожата за дразнителите. Нанасяният продукт трябва да образува липиден слой – бариера върху повърхността на кожата, или да прониква в нея и да подпомага дейността на ендогенните вътреклетъчни липиди. Поставянето на бариерното средство намалява и триенето. Това средство обаче трябва да е богато на липиди, да има дълготрайно действие и да се задържа върху раздразнена кожа. Най-подходящи са пастите. Те действат по-ефикасно от кремовете и лосионите, които се изтриват най-лесно и съдържат консервиращи вещества. Нанасяйте пастите на дебел слой. Избягвайте продукти, в които има ароматизатори и други алергенни вещества. Не са подходящи и съдържащите борова киселина, фенол и салицилати, тъй като те са токсични.

Добре е да знаете
За предотвратяването на дерматита най-важни са добрата хигиена и честата смяна на пелените. Всеки ден къпете детето с хладка вода и с подходящ за детската кожа сапун. След банята с леки потупвания внимателно подсушавайте кожата с мека памучна кърпа и с бариерното средство обилно я намазвайте в областта на допира с пелените. Когато се налага, отстранявайте нанесения продукт с минерално или с обикновено преварено олио. Не забравяйте, че този дерматит се среща често при децата, които носят пелени. При появата му максимално удължавайте периода, в който детето е без пелени. Ранното приучване към използване на гърне също е важно, защото заедно с това умение изчезва и дерматитът на пелените.