Задъхвате се, борите се за всяка глътка въздух, от очите ви потичат сълзи… Всеки човек познава кашлицата – неприятна, досадна, а понякога дори и болезнена. Едва успокоил се единият пристъп, започва втори... И всичко това води до умора, пълно изтощение и безсънни нощи.

Откъде идва?
Първата работа на бял свят на бебето е… да вдиша кислород. До сетния си дъх човек се нуждае от въздух, за да поддържа организма си в кондиция. Всеки ден през дихателните пътища преминават средно по около 10 000 литра въздух. Той се овлажнява и затопля, като прахът, саждите, микробите прецизно се филтрират. Случва се обаче някои от тези частици да заседнат по разклоненията на дихателните пътища и да полепнат по повърхността им. Те обаче не остават задълго там. С помощта на непрекъснатото синхронно и ритмично движение на множеството реснички, с които са снабдени повърхностните клетки на дихателните пътища, те се изтласкват нагоре. По този начин гърлото, носът и белите дробове се поддържат чисти. Ако обаче частиците са твърде много, човек кашля. Това става, след като специални рецептори мълниеносно изпращат сигнал до продълговатия мозък, който съкращава мускулите, участващи в процеса на кашлянето. По този начин организмът се стреми да поддържа дихателната система напълно чиста, за да осигурява нужното количество въздух. Обикновено кашлицата е чест спътник на простуда. Това се дължи на факта, че тогава е налице увеличена, възпалителна секреция, както и повишена чувствителност на рецепторите, отговорни за центъра на кашлицата.Болното бебе
За щастие кърмата е идеалното средство, за да предпазвате бебето от всякакви вируси и бацили. Доказано е, че кърмените бебета боледуват по-рядко и оздравяват по-бързо. Ако все пак мъничето ви се простуди, проходимостта на носа му ще се наруши от набъбналата лигавица и постоянно отделящите се секрети. Това може да се окаже сериозен проблем, тъй като по време на хранене детето диша само през носа. Кърмачето не може само да издуха носа си, затова вие трябва да му помогнете. Често болното бебе кашля, защото лежи по гръб или настрани, секретите от носа се стичат назад в гърлото и го дразнят. Колкото по-бързо се излекува хремата на малкото човече, толкова по-лесно ще премине и кашлицата. Ако тя продължи повече от 2 седмици, задължително се консултирайте с лекар.

Кашлица без болест
Възможно ли е детето да кашля, без да има температура и носът му да е запушен? Понякога и здравите деца също се закашлят и има множество причини за това.

Гълтането е сложен рефлекторен акт и при хранене бебето може да се задави. За да се намали рискът, трябва да усвоите правилна техника на кърменето, а ако храните детето със заместител – да го гушвате така, все едно го кърмите. Ако при кърмене ви е по-удобно да лежите в леглото, позата трябва да е такава, че да се намали рискът от задавяне. Кашлицата може да се предизвика, когато млякото или сокът се върне по хранопровода, тъй като входът на стомаха на бебето не “се затваря” плътно. Това се среща при т.нар. гастроезофагеален рефлукс. Когато храната се връща, тя може да се аспирира и да предизвика кашлица. За да се намали рискът, добре е да повдигнете дюшечето към главата до 45°.

От значение е и с какво е облечено мъничето. Върху коремчето му не бива да се оказва натиск. Прекалено стегнатите дрехи, гушкането му само с една ръка през корема или игрите, като подхвърляне във въздуха, водят до рязко повишаване на вътрекоремното налягане. Това от своя страна често провокира кашлица и задавяне.
За предпочитане е, докато се храни, детето да не се движи много или да играе. То лесно се разплаква или разсмива, а храната може да попадне в дихателната система. След 6-месечна възраст, когато малкото вече седи стабилно и започнете захранването, поставяйте го на столчето за хранене и не му давайте да мърда оттам, докато храненето не приключи. Резките промени в положението на тялото са опасни за детето.
В случай че някой в семейството ви пуши, не се чудете, ако детето кашля. Тютюневият дим и замърсеният въздух дразнят рецепторите на кашлицата и увеличават секрецията в дихателните пътища. Някои мъничета пък са алергични, ако майка им е пушила през бременността. Добре е да наблюдавате кое провокира кашлицата.
Съществуват и вродени, неинфекциозни заболявания, чийто симптом е тя. Ако детето кашля дълго, губи тегло или се уморява лесно, задължително се консултирайте с лекар.

Д-р Теодора Лъчезарова
педиатър