Кърмя сина си, който е на 4 месеца. Кога е най-доброто време за отбиване? Чувам съвети, че е най-полезно бебето да се кърми повече от 6 месеца. И. Г. , Благоевград

Статистиките показват, че само 20% от кърмачетата до 3-месечна възраст са хранени изключително с майчина кърма. Препоръчително е бебетата да се кърмят поне до 6-месечна възраст. Кърмата е най-подходящата млечна храна, тъй като протеините, които тя съдържа, предпазват от алергия. В майчиното мляко има антибактериални и антивирусни антитела, които са бариера за инфекции на горните дихателни пътища и на червата. Кърменето създава и силна физическа и емоционална връзка между майката и детето.
Бебето може да се храни само с майчино мляко до 5 – 6-ия месец, след което някои от съставките на кърмата – протеини, желязо и калории, вече са недостатъчни за повишените нужди на неговия организъм. Тогава започва захранването. След 4 – 6-ия месец постепенно към менюто се прибавят зеленчукови пюрета, зърнени каши, жълтък, плодово пюре, месо. Ако до 6-ия месец бебето Ви е било изключително на майчина кърма, добре е захранването да стане с готовите детски каши, обогатени с желязо. Избягвайте алергизиращи храни като риба, белтък на яйце, подправки, сокове от цитрусови плодове. Следвайте съветите на Вашия педиатър.
Бихте могли да кърмите бебето сутрин и вечер до 1-годишна възраст. Не го отбивайте през летните горещини, защото кърмата предпазва от чревни инфекции.