Янислава е родена под щастлива звезда. Тя проплака само половин час преди полунощ на 31 декември 2007 г. във варненската болница МБАЛ „Св. Анна” и така получи приза Последното БЕБЕ за 2007-а в кампанията БЕБЕ НА ГОДИНАТА на списание „9 месеца”. Нейна орисница беше първият български еврокомисар Меглена Кунева. Какъв по-добър старт в живота може да иска едно малко момиченце? Пред Янислава обаче сега има другq още по-сериозен проблем – първото училище т.е. яслата. Тя вече е на година и половина и е време да се запознае с правилата и задълженията на всяка малка дама, която става сутрин, пие млякото си и отива да играе с други деца. За съжаление обаче в по-големите градове в страната няма достатъчно места за всички желаещи да посещават яслите. Варна не е изключение. Да те приемат в яслата е почти като да те приемат в някой престижен университет. Все още няма изпит за мъниците, но е истинско изпитание за родителите.


Решението
„Янислава е много буйна и палава. Постоянно тича и иска да играе, като всяко дете на нейната възраст. Имам по-малък син – Иван, който скоро ще навърши половин година, и отглеждането едновременно на двамата е много трудно. Почти цялото ми внимание е ангажирано с Иван, а малката госпожица също се нуждае да съм до нея, за да играем с куклите или да се разхождаме. Ето защо със съпруга ми решихме, че яслата е най-добрият изход. Имам пълно доверие на персонала там. Възпитателките са с опит и се отнасят много добре към децата. Малките научават полезни неща. Убедена съм, че майките, потънали в домакинските си задължения, нямат този педагогически опит, не знаят как да убедят детето да седи на гърне или да яде например ябълки”, казва Ивелина Иванова, майка на Янислава. Тя е сигурна, че малката госпожица ще се чувства прекрасно в яслата, защото ще играе с връстниците си, ще се научи да споделя играчки и ще се занимава по цял ден – нещо, което не може да стане у дома. „Яслата е крачка към детската градина. Детето се социализира и има нужда от контакти.”

Приемът
Във Варна има 11 детски ясли с 54 групи, в които са записани 1300 деца, и 18 ОДЗ с 26 яслени групи с 530 малчугани. От януари тази година в града стартира система за управление на приема в детските ясли. Майката, която иска детето й да постъпи в ясла, може да подаде заявление във всяко детско заведение. Децата се класират на териториален принцип. Точно както е и системата в университетите, родителите могат да подадат заявление детето им да бъде прието едновременно в няколко ясли, като подредят желанията си. Разбира се, необходими са редица документи. Трябва да се представят оригиналният акт за раждане на детето, документ от работодателите, че двамата родители работят, удостоверение от Община Варна, че родителите нямат задължения към данъчната служба. Ако родителите се самоосигуряват, трябва и заверено копие от годишната им данъчна декларация, както и справка от бюрото по труда в града за безработните. Тази година във Варна са подадени 1039 заявления.
„През януари подадох всички необходими документи за детска ясла. Исках да приемат Янислава в ясла №4, защото тя е съвсем нова и съм чувала много добри отзиви за нея. На второ място писах ясла №7 „Роза”. За съжаление в ясла №4, която е и по-близко до нас, имаше само 20 свободни места и не приеха дъщеря ни. Второто ми желание обаче беше удовлетворено и тя ще посещава ясла №7 “Роза”, обяснява Ивелина. Системата във Варна – точно както при приема в големите университети –  позволява родителите да се надяват на второ класиране. Ако някое от децата е записано или родителите му се откажат и останат свободни места, се прави ново класиране. „Мислех, че след второто класиране ще приемат Янислава в детска ясла „Роза”, но не стана. Въпреки това съм доволна, защото през септември тя ще тръгне заедно с другите деца”, доволна е Ивелина. Тя не се притеснява, че на новото място малкото момиче ще има проблеми през първите дни. Последното бебе на 2007 година е общително и контактно момиченце, бързо се сприятелява и е много любопитно. Със сигурност яслата ще е предизвикателство, с което ще се справи. „Най-вероятно аз по-трудно ще понеса раздялата, защото съм свикнала с Янислава, но ще го преодолея, защото знам, че е за добро.”

Трудностите
Статистиката на Община Варна сочи, че тази година са приети 635 малчугани. От 2000 до началото на 2009 г. в града са разкрити 378 места в яслите. Въпреки това все още има малчугани, които трябва да останат у дома, защото детските заведения са недостатъчни. От общината планират изграждането на пристройки към вече съществуващи ясли за 6 нови групи, в които ще има 150 деца. Проектира се и строителство на нови детски ясли, в които да се открият 7 групи за 140 мъничета. Само времето ще покаже дали те ще са достатъчни да поемат всички желаещи. „Детето на моя близка приятелка не можа да се класира и тя е принудена да остане у дома и да го гледа. Забелязвам, че все повече майки искат да се върнат рано на работа, а и оценяват какво може да даде яслата на децата им. Надявам се, че в бъдеще този проблем ще се реши”, казва Ивелина.

Мая Ковачева
Снимки: Личен архив