Кои са симптомите на преохлаждане и на претопляне при новороденото?
При  преохлаждане симптомите са малко по-скрити и не толкова ясни. Най-често бебето е неспокойно, нослето му е малко по-студено, ръчичките му също са по-студени. Най-добрият вариант да се провери дали на бебето му е топло, или студено е като се пипне в областта на вратлето. Ако то е по-студено, отколкото е вашата ръка, значи на детето наистина му е студено. При претоплянето на новороденото се забелязва зачервяване на кожата, детето е и много по-червено. Могат да се появят и малки ситни пъпчици в областта на меките тъкани - гушката, вратлето, под и около памперса, по бузките. Това вече са категорични симптоми, че на детето му е много топло.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ''9 МЕСЕЦА''ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА В КАТЕГОРИЯ - МЕДИЕН САЙТ

Препоръки към майките със зимни бебета
На майките със зимни бебета бих препоръчала да използват максимално хубавото време, което е през зимата, за да извеждат детето си, да не прекаляват с обличането му, защото при бебетата топлообменът е по-бърз, отколкото при възрастните хора. И, разбира се, да се съобразяват и с това, че не винаги бебето може да се извежда навън. Когато това не е възможно, да не забравят да проветряват помещението, в което бебето спи. Температурата на стаята също не бива да бъде повече от 23 градуса, тъй като при по-висока температура бебето се изнежва и при първи контакти с по-лоши атмосферни условия  могат да се създадат здравни проблеми.

Ако бъдещите родители все още не са подготвили дома си за бебето, какво отопление да изберат?
Има няколко алтернативи: централно парно отопление, климатици, конвекторни или електрически печки и пр. Според мен най-доброто е централното парно отопление. То осигурява винаги една постоянна температура. Ако използвате климатик, той трябва да е инверторен и съответно да има по-големи възможности за овлажняване и за прочистване на въздуха, защото климатиците изсушават въздуха в помещението.

Народната медицина за закаляване на бебето
Народната медицина за закаляване препоръчва слънчевите бани при бебетата, когато лятно време водата за баня може да се затопли на слънцето и в нея да се постави орехова шума. Този метод се използва и като профилактика против рахита.

Емилия Казълова, акушерка