Ако сте изтощена от недоспиване, възползвайте се от някои прости съвети за възстановяване на тонуса. Натоварвайте тялото си Логично е да смятате, че ако се чувствате изморена, по-добре е да почивате, а не да се натоварвате. Но трябва да знаете, че физическите упражнения увеличават снабдяването на организма с кислород, като му помагат да стигне до всяка клетка. Не е нужно да се претоварвате – най-добрите упражнения за бременни са щадящи и включват плуване, разходки или йога. Опитайте да се упражнявате по 20 минути всеки ден, това ще Ви осигури повишено отделяне на ендорфини – хормони, които ще Ви ободрят.

Хранете се правилно
Не разчитайте на високозахарни храни като шоколада. Те бързо ще Ви доставят енергия, но след това кръвната Ви захар ще спадне и чувството за умора ще се усили. По-добре е да си набавяте въглехидрати, като похапвате плодове или сандвич с пълнозърнест хляб. Те водят до по-бавно и по-дълготрайно отделяне на енергия, което гарантира добрия тонус.

Време за следобеден сън
Повечето хора се нуждаят поне от шест часа сън, но не се паникьосвайте, ако бебето или пикочният Ви мехур са се наговорили да Ви държат будна. Специалисти от Харвардския университет са установили, че следобедният сън може да е също толкова полезен, колкото съня през цялата нощ. Те откриват, че след 1-часов следобеден сън хората заучават, запомнят и се концентрират по-добре от онези, които не спят следобед. Затова отделете време за следобедна дрямка и ще сте бодра за любимия вечерен сериал.

Медитирайте
Според някои автори 20 минути медитиране доставя енергия колкото 4 часа сън. Твърди се, че медитацията осигурява почивка за мозъка, като го държи в състояние, подобно на първите стадии на съня. В седнало положение с изправен гръбнак се фокусирайте върху дишането си и не се отказвайте, ако не можете да се отпуснете в началото – медитирането се удава по-лесно с практикуване.

Бъдете снизходителна към себе си
Обречена сте на умора, ако непрекъснато бързате – от работа на училище за бъдещи майки и татковци, после пред кухненската печка, затова отделяйте време и за себе си. Ето нещо съвсем просто – един телефонен разговор, в който просто да побъбрите с приятелка, може да зареди изтощените Ви “батерии”. Учени от НАСА са установили, че вниманието и бодростта на пилотите се увеличават по време на разговор. Тогава защо интересният женски разговор да няма същия ефект?

Пет минути за зареждане с енергия
Отворете прозорците – често умората е знак, че организмът има нужда от кислород.
Изяжте един банан – идеално средство за продължително снабдяване с енергия.
Притиснете слепоочията си за няколко минути – те са акупресурни точки и ще доставят енергия при стимулирането им.
Вземете душ – натрийте тялото си с душ гел и направете фрикция, за да забравите всички тревоги.